Svaštara

Roditelji, ljubite li vašu djecu u usta: Onda ovo morate znati, doktori poslali važno upozorenje

Nemalo smo se iznadili kad smo čuli što sve može naškoditi djetetovu zdravlju, a tiče se roditelja…

Mnogi roditelji ljube djecu u usta i ne vide u tome ništa loše, no liječnici se ne slažu. Naime, imaju jako dobar argument protiv te prakse, a potvrdili su ga istraživanjem u kojemu je sudjelovalo 313 mama i djece.

Ispostavilo se da se ljubljenjem mališana u usta ugrožava njihovo zdravlje. Stomatolozi objašnjavanju da se ovim načinom iskazivanja prisnosti mogu putem sline prenijeti bakterije iz majčinihh i očevih u sta u usta djeteta te uzrokovati stvaranje karijesa i ostale probleme zubi i desni te usne šupljine.

Naravno, to se neće odmah dogoditi, nego s godinama. Djeca bi mogla u odrsloj dobi imati zdravstvenih problema zbog toga što su ih roditelji ljubili uusta. Osim ljubljenja djece u usta, treba izbjegavati “brisati” dudu tako što ćete je polizati ili isto činiti s vilicom ili žlicom kojojm dijete jede.

Bakterije koje izazivaju karijes prenose se slinom. Slinom se prenosi i virus herpesa te mnoge druge bolesti. “Treba izbjegavati kušati dječji obrok i puhati u njega da se ohladi”, upozorava stomatolog za djecu dr. Michael Chong.

“Moj dodatni savjet je da održavate higijenu usne šupljine te redovito idete stomatologu kako biste sačuvali zdravlje svojih zubi, ali i zubi vaše djece”, dodaje Chong. Vaš imunitet drugačiji je od djetetovog stoga se suzdržite i ljubite svoju djecu u lice,prenosi RTL.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh