Svaštara

Sigurni smo da pogrešno kuhate jaja: Ovaj trik će vas oduševiti, kako ovo ranije nismo znali?!

Sigurno znate za onaj savjet da voda u kojoj su jaja treba da provri i onda se ostave još 5 minuta da ključaju, sklone s ringle? Pa… i ne baš. Obično tada žumace ostaje sirovo, a bjelance se odmah skuha.

Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedan od najboljih ženskih kuvara u Americi, prije smrti je napisala knjige u kojima je davala značajne savjete o kulinarstvu.

Pored mnogobrojnih trikova o načinu prirpremanja hrane, ona je i otkrila dvije najbolje metode za savršeno skuhana jaja koje garantuju da će žumance biti potpuno skuhano, ali i meko.

Prvi način je možda i najlkši, samo je bitno da pratite redom korake. Dakle, prvo je potrebno da jaja prelijete hladnom vodom, a tek onda da ih stavite u kipuću. Ringla treba da bude uključena na srednju jačinu, a jaja slobodno može da ostavite koliko god želite. Iako mislite da je ovaj proces kuvanja duži, budite uvjereni da će se skuvati jednako brzo kao i kada voda ključa.

Izazovna instruktorka će vam pokazati kako da zategnete guzu za predstojeće ljeto

Druga tehnika podrazumijeva da u šerpu sipate hladnu vodu, uronite jaja, a potom vodu brzo zagrijete. Čim provri, jaje je skuhano!

Iako su ove njene metode pobrojale mnoge pohvale, a ljudi koji su ih isprobali kažu da jaja zaista jesu najukusnija kada se skuhaju na pomenute načine, Meri je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak,piše Novi.

Jaja su savršeno skuvana, ali je teže očistiti ljusku sa njih.

Kako vi kuhate jaja?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh