Svaštara

Matematičar razriješio dilemu: Da li je dobro voziti bicikl tokom pandemije?

Bicikliranje je dobro za održavanje fizičke forme, ali je i sjajna “terapija” za um

Biciklo - Zadovoljna.hr

Dilemu da li je dobro voziti bicikl tokom vanrednog stanja ili nije, razriješio je Gerd Antes, matematičar koji se bavi načinom širenja zaraze. On tvrdi da je to više nego poželjno iz više razloga.

– Ovako ne ugrožavate ni sebe ni druge, jer niko na biciklu ne može da vam uđe u prostor od dva metra. To znači da je vožnja kao pokretna izolacija, jer ste zaštićeni – kaže Antes, prenosi “Informer“.

Osim toga, bicikliranje je dobro za održavanje fizičke forme, ali je i sjajna “terapija” za um. Pomaže da se relaksiramo i oslobodimo teških misli, jer se tokom aktivnosti oslobađa serotonin, hormon sreće. Ne zaboravimo i da je boravak na otvorenom dobar za “upijanje” vitamina D, koji nam je uvijek dobrodošao.

Ali, vodite računa o nekoliko osnovnih stvarčica kada se odlučite da krenete u vožnju:

– Izbjegavajte frekventna mjesta i zamijenite ih nekim sporednim ulicama

– Vozite sami

– Ne zaboravite da za svaki slučaj stavite masku i rukavice


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh