Svaštara

Stručnjaci objasnili: Možemo li maske koristiti više puta

Najtraženiji artikli u pandemiji koronavirusa širom svijeta su maske i rukavice.

Koronavirus - Kurir.rs

Međutim, do maski se ovih dana teško dolazi, a stručnjaci SZO apeluju da ih oni koji nisu zaraženi ne nose kada izlaze napolje i da ih masovno ne kupuju jer su preko potrebne medicinskom osoblju.

Mnogi koji ih imaju, ipak, pitaju se mogu li da se maske koristiti više puta.

Na globalnom nivou, trenutno se najviše koriste dvije vrste maski, a obje su po svojoj namjeni jednokratne.

U pitanju su hirurške maske, čija je glavna namjena da onaj ko ih nosi spriječi raznošenje svojih virusa i bakterija (uglavnom ih koriste ljekari da zaštite pacijente, ali mogu da ih koriste i pacijenti da na minimum svedu mogućnost prenošenja svoje infekcije kašljanjem).

Druga vrsta su N95 maske, koje filtriraju 95 posto čestica iz vazduha kako bi se minimalizovao prodor virusa i bakterija kod onog ko ih nosi. Uglavnom ih nosi medicinsko osoblje koje njeguje zaražene osobe,

Oba tipa maski, i hirurške i N95 su jednokratne, upozorava ljekar Hans Rajhstner, hirurg u Burnet medicinskom centru. Postoje, kako dalje navodi, i višekratne maske, ali uglavnom ih medicinsko osoblje ne koristi. Te, višekratne maske uglavnom su namijenjene onima koji rade sa opasnim supstancama, ili onima koji su izloženi hemikalijama poput vatrogasaca.

“Mislim da maske ne bi trebalo čistiti, dezinfikovati pa ponovo koristiti, što vidim da većina ljudi sada u nestašici rado”, kaže ovaj lekar.

I Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se maska baci kada primijetite da je postala vlažna i da se nakon toga ne koristi. U normalnim okolnostima, medicinsko osoblje ove maske baca čim završe s njegom inficiranog pacijenta.

Hirurške i N95 maske ne gube svoja svojstva odjednom, niti imaju zvaničan rok trajanja. Ipak, njihova vlakna i traka kojim ih pričvršćavamo na lice vremenom se opuštaju, čime maske gube na efikasnosti jer više ne prijanjaju čvrsto na lice. Hans Rajhstner procjenjuje da maske nakon pet godina od proizvodnje više nisu za upotrebu, ali da su, ako je to jedino što trenutno imate, bolje nego nikakva zaštita.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh