Svaštara

Ima 110 godina: Preživjela je špansku gripu i građanski rat, sad prkosi koroni

Luisa Vázquez de Silva, rođena prije 110 godina u gradiću Pontevedra na sjeveru Španije, preživjela je špansku gripu i građanski rat, a sada je uvjerena kako će nadživjeti i koronavirus.

Luisa Vázquez de Silva - YouTube

Poznata pod nadimkom Lulú, ta živahna starica sanja o ukidanja restrikcija pod kojim se već tri sedmice nalazi 47 miliona stanovnika Španije zatvorenih u svojim stanovima. Jedva čeka trenutak da protegne noge na sunčanim ulicama jer, kaže, stiže proljeće.

Ako neko zna kako se nositi s pandemijom onda je to upravo ona. Preživjela je smrtonosnu gripu iz 1918. godine, iako priznaje da je se ne sjeća dobro. “Bila sam jako mala, imala sam sedam ili osam godina”, rekla je za špansku televiziju TVE preko Skypea, prenosi “Hina”.

Nakon toga je prošla i kroz drugu veliku tragediju u historiji zemlje, građanski rat od 1936. do 1939. Svjedočila je diktaturi i uvođenju demokratije.

Iako nema djece, ima 87 članova rodbine. Neki od njih, iako ne žive u Pontevedri, stigli su u taj gradić u pokrajini Galiciji kako bi ju iznenadili na njen 110. rođendan.

U dogovoru s mjesnom upravom četvero njih je sa zaštitnim maskama i rukavicama došlo ispred ulaza njene zgrade, pa razvilo transparent “Sretan ti 110. rođendan“.

No to nije bilo sve. Četiri policijska automobila s upaljenim rotacionim svjetlima i sirenama, njoj u čast, parkirala su se u koloni ispred ulaza. Kada je Lulú izašla na prozor da vidi šta se događa, policajci su stajali na ulici te joj pljeskali. Svi zajedno su joj tada zapjevali onu poznatu “Sretan ti rođendan“.

Lulú puna emocija i nasmiješena mahala im je rukom s prozora trećeg sprata.

“Nisam ovo očekivala, bilo je ovo iznenađenje“, istakla je.

Pontevedra je ovom gestom dodatno ohrabrila svoju najstariju stanovnicu među 83.000 žitelja u trenutku kada koronavirus galopira Španijom. Do sada je preminulo gotovo 8.500 osoba, a više žrtava ima samo Italija.

Oko 70 posto umrlih imalo je preko 80 godina.

“Moramo se paziti bolesti“, rekla je Lulú. “A kada ona prođe dvostruko ću proslaviti rođendan, sa svima s kojima sada ne mogu biti“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh