Svaštara

Najstariji čovjek na svijetu (112) koji je preživio španski grip: “Niko ne zna kako ćemo pobjediti koronu”

Najstariji čovjek na svijetu Bob Weighton iz Altona u Hempširu napunio je juče 112 godina, ali zbog korona virusa proveo ga je u samoizolaciji.

Bob Weighton - Screenshot / ARIRANG NEWS

Bivši nastavnik i inženjer rođen je 1908 godine. Preživio je epidemiju španskog gripa 1918. godine, ali je sada bio primoran da ostane u karantinu u svom stanu u Centru za starije osobe.

Brine ga haos zbog korona virusa

Prošle godine je 111. rođendan proslavio u društvu brojnih prijatelja, ali ove godine korona je pokvarila zabavu.

“Sve je otkazano, nema gostiju, nema proslave”, rekao je za Daily Mail.

“O posljedicama sam čitao u istorijskim knjigama kad sam bio stariji. Zapravo, nisam ni bio svjestan te pošasti jer niko od moje braće, sestara ni ljudi koje sam tada poznavao nije bio zaražen”, rekao je i dodao:

“Zapravo, siguran sam da su neki bili zaraženi, ali dječji svijet razlikuje se od svijeta odraslih. Djeca nisu čitala novine, tada nismo imali radio, pa nismo dobijali informacije na način na koji se do njih dolazi danas”, kaže vitalni deka.

On ističe kako danas u svijetu vlada haos zbog korona virusa i da ga to brine jer niko ne zna šta će se događati u budućnosti.

Smatra da je, za razliku od borbi u vrijeme dva svjetska rata, koje je proživio, borba s Covidom-19 potpuna nepoznanica.

Odbio čestitku britanske kraljice Elizabete II

“U Drugom svjetskom ratu znali ste šta treba da uradite. Znali ste i da možda nećete uspjeti, ali ciljevi su bili jasni kad je Čerčil okupio zemlju iza sebe. Znali smo da ćemo se boriti na plažama etc. Tačno smo znali šta nam je činiti. Cilj se činio dostižnim, a sada niko ne zna kako ćemo pobjediti virus”, rekao je Weighton i dodao da ovih dana dosta toga zavisi od drugih ljudi.

Kako kaže, nema tajne njegove dugovječnosti.

“Nisam mislio da ću ući u ovako duboku starost. Kad ste mladi ne razmišljate o tomu šta vam nosi starost, zaposleni ste i razmišljate samo o trenutku u kojem živite.”

Vjeruje da ga mladim održavaju njegovi široki opšti interesi, od čitanja do izrade modela vjetrenjača.

Odbio je tradicionalnu rođendansku čestitku koju mu šalje britanska kraljica.

“Jednostavno, to ne želim i ne treba mi. Dosad sam ih dobio desetak. Ne vidim razlog da mi ih i dalje šalje. To je trošak poreznim obveznicima”, kaže, priznavši da je izabrao jednu na kojoj je fotografija nasmijane kraljice. Ta mu se sviđa i odlučio je da je sačuva, prenosi “Net“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh