Svaštara

Šta tačno znači imati kontakt sa osobom zaraženom korona virusom

Šta to tačno znači imati kontakt sa zaraženim i kada možete sumnjati da ste imali kontakt?

Koronavirus - Ilustracija / Avaz.ba

Algoritam je skup aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim Corona virusom SARS-CoV-2.

Postoje mogući i vjerovatni slučajevi.

Mogući:

Pacijent sa simptomima teške akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, opće stanje koje zahtijeva bolničko liječenje), kliničke manifestacije se ne mogu u potpunosti objasniti drugom etiologijom, podatak o putovanju ili boravku u području intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 u periodu do 14 dana prije pojave simptoma.
Pacijenti sa bilo kojom akutnom respiratornom bolešću i najmanje jedan od sljedećih kriterijuma u periodu do 14 dana prije pojave simptoma: bliski kontakt sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem infekcije, rad ili posjeta u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su liječeni pacijenti sa potvrđenom ili vjerovatnom akutnom respiratornom bolešću.
Vjerovatni slučajevi:

Mogući slučaj za kog je testiranje na novi Corona virus SARS-CoV-2 bilo neodređeno ili kod kog je testiranje na PCR panelu za grupu Corona virusa bilo pozitivno i bez laboratorijskog dokaza za infekciju drugim respiratornim patogenom.

Potvrđen slučaj:

Osoba kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija novim Corona virusom SARS-CoV-2, bez obzira na kliničke znakove i simptome.

ŠTA SE TAČNO PODRAZUMIJEVA POD KONTAKTOM SA ZARAŽENIM?
Zdravstveni radnik koji je:

– Njegovao pacijenta sa potvrđenom ili vjerovatnom infekcijom izazvanom novim Corona virusom,

– Radio sa zdravstvenim osobljem koje je bilo inficirano virusom,

– Posjećivao pacijente ili boravio u bliskom okruženju oboljelog od infekcije izazvane virusom.

Ili neko ko je:

– Imao kontakt sa rastojanjem manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana virusom,piše Azra

– Putovao zajedno sa osobom inficiranom virusom u bilo kom prevoznom sredstvu,

– Boravio u istom domaćinstvu sa osobom inficiranom novim Corona virusom tokom perioda od 14 dana prije pojave simptoma kod inficirane osobe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh