Svaštara

Kako krenuti dalje nakon prekida prijateljstva?

Istraživanja pokazuju da prekid odnosa s najboljom prijateljicom može boljeti više od razvoda ili prekida ljubavne veze

ženartlhr

Istraživanja su pokazala da prekid prijateljskog odnosa može biti isto bolan kao i razvod ili prekid s dugogodišnjim ljubavnim partnerom.

Naime, kada izgubimo najbolju prijateljicu, ženu s kojom smo bile neizmjerno bliske, teško je suočiti se sa svim tim emocijama.

Mi žene sklone smo sa svojim prijateljicama dijeliti sve svoje tajne, strahove i probleme pa prekid odnosa s dugogodišnjom prijateljicom može zaista biti šokantan. Kako otkrivaju psiholozi, za razliku od ljubavnog prekida kod kojeg postoje određeni obrasci i norme, kod prekida prijateljstva toga nema. Nejavljanje i udaljenost govore sami za sebe pa se u takvim situacijama osjećamo zbunjeno, pokušavajući shvatiti zašto je do toga došlo.

U tim je situacijama najvažnije pobrinuti se za sebe te si uzeti neko vrijeme kako bismo preboljeli prekid. Najprije moramo sebi dopustiti da osjetimo bol jer je to posve normalno pa čak i zdravo, kažu stručnjaci. Ako si nedavno prekinula odnose s najboljom prijateljicom, u nastavku ti otkrivamo nekoliko načina kako da preboliš taj prekid što brže i lakše.

Dopusti sebi žaljenje

Da bi mogla preboljeti prekid prijateljstva, moraš dopustiti sama sebi da te preplave emocije. Osjeti tugu, bol, ljutnju ili bijes i uzmi si koliko god vremena ti je potrebno da bi žalovala. Izgubiti prijatelja je kao da smo izgubili dio sebe i potrebno je neko vrijeme da bismo se oporavili i krenuli dalje, kažu psiholozi. Sasvim je u redu da budeš uzrujana. Nakon što tuga prođe, fokusiraj se na vlastitu sreću i na pronalaženje novih prijatelja koji će obogatiti tvoj život,piše Žena


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh