Svaštara

Stvari koje će u ovim trenucima učiniti da se osjećate bolje

Istina je da situacija nije naivna, i da pandemija korona virusa pored svega može da izazove anksiozne napade.

Žena - Lovesensa.rs

Evo nekoliko savjeta kako da prevaziđete slične situacije.

Uovim trenucima, cijeli svijet se osjeća haotično. Teško je usesrediti se na bilo šta – posao, obaveze, pa čak i omiljene serije, sve dok telefon neprestano vibrira od notifikacija i poruka zabrinutih poznanika. Znamo da dani u izolaciji mogu biti jako stresni i zbog toga smo konsultovali stručnjake koji su nam dali savjete kako da budemo smireni, zdravi i produktivni u danima koji nam slijede, prenosi “Cosmopolitan“.

KOMUNICIRAJTE SA DRAGIM LJUDIMA

Usamljenost može imati stvaran uticaj na vaše mentalno zdravlje. “Važno je ostati na vezi sa porodicom, prijateljima i saradnicima, što pomaže u sprečavanju usamljenosti i smanjenju anksioznost”, preporučuje američka psihologinja Dr Shelley Sommerfeldt. Srećom, tehnologija nam je pomogla da budemo u vezi sa svima, pa to iskoristite da se čujete sa ljudima koje stalno odlažete. Provjerite da li su svi u redu i podijelite sa njima pozitivnu energiju.

SUOČITE SE SAMI SA SOBOM

Zanimljivo je da stalno kukamo kako nemamo dovoljno vremena za sebe, ali evo u ovim danima imamo ga i previše, te to iskoristite da usrećite sebe. Uživajte u stvarima za koje nije bilo trenutaka. Raščistite ormar i bacite suvišne stvari. Budite se uz najukusniji doručak i kafu bez žurbe. Slušajte omiljenu muziku. Pišite dnevnik ili odredite lične ciljeve za budući period. Iskoristite ovo vrijeme da radite na sebi, jer će uskoro doći trenuci kada će to da se isplati.

U OVOME NISTE SAMI

Bitno je da shvatite ozbiljnost situacije, ali zaboravite na egoizam i stalno kukanje. Cijela zemaljska kugla je trenutno u istom problemu i u ovakvim trenucima je najbolje da razmislite koji je djelotvorniji način da date svoj doprinos.

KEEP CALM

Meditacija, pozitivne misli i vježbanje mogu olakšati vašu anksioznost. Nekoliko minuta svaki dan posvetite režimu opuštanja – nađite neki joga tutorijal ili preuzmite aplikacije za meditaciju. Probajte da uživate u zdravoj hrani i kvalitetnom snu, jer preuzimanje kontrole nad zdravlje, u ovim trenucima je korisno za vas.

BUDITE KREATIVNI

Psiholog Dominique Samuels preporučuje pronalaženje kreativnih stvari koje ćete raditi sa vašim prijateljima dok ste fizički odvojeni. Možete da pijete kafu preko Face Time-a, pravite večeru ili pak gledate seriju. Ako ste ljubitelj vježbanja, nije loše da budete zajedno na mreži kao međusobna motivacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh