Svaštara

Krivolovci ubili jedinu ženku bijele žirafe na svijetu, nisu joj poštedili ni mladunče

Sada je na životu ostao samo jedan mužjak bijele žirafe, čiju su majku ubili krivolovci

Kenija, žirafa - Fokus.ba

Jedini primjerak ženke bijele žirafe u Keniji i njezinog mladunčeta ubili su krivolovci u rezervatu na istoku zemlje, javlja AFP.

Ta izuzetno rijetka životinja nije primijećena ni u jednoj drugoj zemlji svijeta, prenosi Hina.

Leševi dviju žirafa bijele kože, koja je posljedica veoma rijetke pigmentacije, pronađene su pošto su ih ubili krivolovci u rezervatu u Garissi, na istoku Kenije, prenosi “Fokus“.

Sada je na životu ostao samo jedan mužjak bijele žirafe, čiju su majku ubili krivolovci, navodi se u saopćenju organizacije Ishaqbini Hirola koja upravlja rezervatom.

Nema karakteristike albinizma

Bijela žirafa je privukla pažnju javnosti 2017. godine kada je prvi put otkrivena u kenijskom rezervatu i kada je okotila dvoje mladunaca.

Posljednja bijela žirafa došla je na svijet prošle godine.

Bijele žirafe nemaju karakteristike albinizma, nego genetskog stanja zvanog leucizam, koji je posljedica nedostatka pigmenta i koji je otkriven kod nekih bijelih tigrova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh