Svaštara

Kako očistiti kuću da se spriječi koronavirus

Kako se novi koronavirus i dalje širi, sve više i više ljudi traži načine za dezinfekciju svojih životnih prostora.

Čišćenje - Zanosna.com

Uvijek je dobra ideja dobro oprati ruke i izbjeći bliski kontakt sa osobama koje imaju bolest, ali postoje i druge stvari koje možete da uradite kako biste lijepo očistili svoj dom.

Već je povećana potražnja za uslugama čišćenja širom svijeta, a brojne škole i preduzeća su zatvorena jer se vrše dubinska čišćenja. Kako CDC (Centar za prevenciju i kontrolu bolesti) predlaže da uradite dubinsko čišćenje:

Prvo očistite, a potom dezinfikujete

Čišćenje se odnosi na uklanjanje bakterija sa površine. Dezinfekcija se odnosi na upotrebu hemikalija za uništavanje mikroba na površini. I čišćenje i dezinfekcija mogu umanjiti rizik od širenja infekcije, ali bitno je da prvo očistite, pa dezinfikujete.

Ne zaboravite da pročitate naljepnicu na sredstvima za dezinfekciju. Neki moraju da ostanu vlažni od dva do deset minuta.

Koristite sredstva za čišćenje i dezinfekciju na površinama koje se najviše koriste

Prvo obratite pažnju na stolove, kvake na vratima, prekidače za svjetlo i toalete. Prije nego što dezinfikujete prljave površine, dobro ih očistite deterdžentom ili sapunom i vodom. Za dezinfekciju možete koristiti alkoholne rastvore koji sadrže najmanje 70% alkohola, provjerena sredstva za dezinfekciju ili razblažene rastvore za izbjeljivanje. Ne koristite proizvode sa isteklim rokom trajanja i ne miješajte izbeljivač sa bilo kojim sredstvima za čišćenje.

CDC preporučuje ljudima da prave sopstvene rastvore za izbjeljivanje tako što će pomiješati 5 kašika izbjeljivača na 4 litre vode ili 4 kašičice izbjeljivača na litar vode.

Nosite rukavice i vodite računa da imate dobru ventilaciju dok čistite

Nosite rukavice za jednokratnu upotrebu i bacite ih nakon upotrebe. Ako koristite rukavice koje mogu da se koriste više puta, nemojte ih koristiti u druge svrhe i očistite ruke odmah nakon skidanja rukavica. Skinite rukavice, izvrnite ih na unutra i ne dozvolite da spoljna strana rukavice dodiruje vašu kožu.

Operite prljav veš na najvišoj temperaturi

Nema potrebe da tresete prljav veš, jer to može da proširi virus kroz vazduh. Ako ne koristite rukavice prilikom sortiranja i pranja prljavog veša, obavezno nakon toga operite ruke. Takođe, razmislite o pranju korpe za prljav veš, jer ona takođe može da sakuplja klice i viruse.

Za pranje predmeta koristite najvišu temperaturu vode i ostavite da se nakon toga potpuno osuše.

Očistite elektroniku

Telefoni i tableti su ono što CDC naziva najrizičnijim površinama, tako da ćete željeti da ih očistite. Izbjegavajte upotrebu alkohola, sredstava za dezinfekciju ili sličnih sprejeva zato što njihovo korišćenje može oštetiti zaštitni premaz na ekranu vašeg telefona ili tableta. Umjesto toga, isključite uređaj, blago navlažite magičnu krpu sapunom i vodom i očistite ekran. Takođe možete da koristite uređaj za sanaciju UV zraka, koji zrači UV-C zrake na vašem telefonu da bi ubio klice, piše “Stvar ukusa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh