Svaštara

Sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku ako ga ponestane

KAKO se sve više širi epidemija koronavirusa u Europi, povećava se prodaja sredstava za dezinfekciju ruku. Naime, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja mikroba.

Sredstvo za dezinfekciju ruku - mogujatosama.rs

U dućanima diljem Europe došlo je do nestašice sredstava za dezinfekciju ruku jer su građani pohrlili u trgovine kako bi se snabdjeli zalihama u slučaju uvođenja karantene.

Možete ga napraviti i sami

No, dobra vijest je da, ako nemate sapun ili nekog drugo dezinfekcijsko sredstvo, možete ga napraviti i sami. Jedino što morate paziti je da se držite pravilnih omjera.

“Sredstva za dezinfekciju ruku jednako su djelotvorna kao i ona kupovna ako koristite pravilan postotak alkohola”, rekao je liječnik David Agus, a prenosi The Independent.

Izopropanol i gel aloe vere

Da biste napravili sredstvo za dezinfekciju ruku, potreban vam je izopropilni alkohol ili izopropanol koji se može kupiti u mnogim dućanima, ima ga čak i u ljekarnama. S time da će vam u ljekarnama najvjerojatnije ponuditi 70%-tni etanol, što nije ista stvar.

Izopropanol možete u Hrvatskoj potražiti u specijaliziranim radnjama za elektroničku opremu jer se on najčešće koristi za čišćenje elektroničkih komponenata. Cijena po litri dosta varira, zavisi od proizvođača i prodajnog mjesta, a obično je između 50 i 100 kuna.

Uz izopropanol trebat će vam gel aloe vere, posuda, žlica, lijevak, spremnik s raspršivačem ili spremnik za tekući sapun.

Prvo trebate u posudu uliti ⅔ šalice alkohola i ⅓ šalice aloe vere i dobro promiješati. Nakon toga možete smjesu uliti pomoću lijevka u spremnike. Ako vam smeta miris alkohola, možete dodati 5 do 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca.

Može poslužiti i votka

Ako ne možete nabaviti izopropanol, možete koristiti piće kojeg ima gotovo u svakoj našoj trgovini – votku. U tom vam slučaju treba bilo koja marka votke, gel aloe vere i mala bočica od 30 do 60 ml.

Prvo bočicu napunite do ⅓ votkom, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite. Možete dodati 10 do 15 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca kako biste prikrili miris alkohola, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh