Svaštara

Sveštenik snimljen u krađi novca sa oltara

Nedavno objelodanjen slučaj krađe novca vjernika sa oltara crkve Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi kod Toronta izazvao je nevejricu u najvećoj srpskoj zajedinici u Kanadi.

No image - Haber.ba

Kamere su u septembru zabilježile sveštenika Jovana Marjanca, inače drugog čovjeka kanadske eparhije i desnu ruku vladike Mitrofana, dok čini kažnjivo djelo.

Nemili čin se desio u septembru 2019. godine, ali je, prema riječima upućenih u crkvene prilike, sve bilo zataškano, piše “Serbian Times“.

Snimak sa skrivene kamere u Crkvi Svih Srpskih Svetitelja u Misisagi u Eparhiji Kanadskoj, napravljen je poslije prvobitne sumnje da novac koji kao prilog ostavljaju vjernici misteriozno nestaje, nakon konsultacija sa advokatima i po zakonima provincije Ontario i države Kanade. Na snimku se vidi kako se sveštenik Jovan Marjanac nedolično ponaša u hramu, no uprkos tome on je dalje na funkciji sekretara episkopa Mitrofana.

Zanimljivo da je upravo sveštenik Jovan Marjanac odigrao značajnu ulogu u obračunu sa trojicom episkopa u Americi. Navodno, razlozi za njegovu kampanju u kojoj je vladike Longina, Maksima i Irineja optužio i kod vladike Mitrofana oklevetao da pokušavaju da otcijepe Srpsku pravoslavnu crkvu u Americi leži u tome što je svojevremeno protjeran iz crkve na Riveru, poslije čega je pristupio raskolničkoj parohiji na Delaveru.

Zanimljivo da je sveštenik Edin Bernard Jovan Marjanac mijenjao ime tri puta. Pravoslavnoj vjeri ga je priveo i krstio protojerej Vasilije Tomić. Prota Tomić ga je, kao ambicioznog, postavio za tutora u svojoj crkvi na Riveru. Međutim, pošto je otkrio da iz parohije nestaje novac, protjerao ga je odatle. Jovan (Edin) je tada u očaju pristupio raskolničkoj parohiji na Delaveru i tu dobio pokrovitelje koji su ga školovali, pa je postao magistar teologije Moskovske duhovne akademije.

Episkop Georgije ga je 23. novembra 2013. godine rukopoložio u čin jereja pa je Marjanac naznačen za službu u Sadberiju, u obnovljenoj parohiji u istočnom predjelu provincije Ontario.

Nakon kanonske smjene vladike Georgija na tron kanadske eparhije 2016. godine dolazi vladika Mitrofan, koji sa svojim posilnim Marjancem kreće u projekat biznisa sa svijećama. Osnovali su mini-fabriku u krugu manastira i doveli sinovca vladike Mitrofana, đakona Radovana Kodića, da bude upravitelj ovih dobara.

Jovan Marjanac je, po kazivanju ljudi iz Eparhije, vješto manipulisao vladikom Mitrofanom i vodio sve glavne poslove u kanadskoj eparhiji. Vršio je premještaje sveštenika po svojoj volji, prijetio onima koji su pokazivali otpor. Koristeći narušeno zdravlje episkopa, koji boluje od Parkinsonove bolesti, Marjanac je sebi izdejstvovao namještenje za starješinu najvećeg hrama u Eparhiji u Misisagi, ostajući i dalje sekretar Eparhije kanadske.

Krajem decembra 2017. godine, u vrijeme Božićnog Posta, Vladika Georgije, koji je kanonski udaljen sa trona Kanadske Eparhije, primio je pismo od advokata u kojem je traženo da prenese vlasništvo nad eparhijskom kućom u kojoj je živio na novoregistrovanu kompaniju pod nazivom 2611775 Ontario Inc i to u roku od samo nekoliko dana.

Pregledom registra kompanija brzo je utvrđeno da je osnivač i jedini vlasnik ove novoregistrovane kompanije niko drugi nego Jovan Marjanac. Navodno, Vladika Mitrofan o ovome nije znao ništa. Međutim, ni pokušaj krađe eparhijske kuće (u kojoj boravi vladika Georgije), niti najnovija krađa crkvenog novca i nedolično ponašanje u oltaru, nisu bili dovoljni razlozi za sankcionisanje Jovana Marjanca. I dalje je sveštenik, i dalje je sekretar Kanadske Eparhije i desna ruka episkopa.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh