Svaštara

Drvo eukaliptusa koje niko ne želi u svojem dvorištu

Iako su lijep ukras, eukaliptuse se ne preporučuje saditi u blizini kuća jer korijenje koje se plitko širi tlom lako može naštetiti cijevima oko kojih se zna omotati…

Eukaliptus - Punkufer.dnevnik.hr

Šuma eukaliptusa u duginim bojama prizor je kakav se ne zaboravlja. Šarena debla i grane mogu se vidjeti u tropskim šumama Indonezije, Nove Gvineje i Filipina. Dugini eukaliptusi mogu narasti do oko 75 metara, a osim intenzivne boje karakteristični su i zbog osvježavajućeg mirisa koji podsjeća na bor, metvicu i med, piše “Punkufer“.

Intenzivne nijanse zelene, crvene, narančaste i ljubičaste stvaraju remek-djela prirode. Boje eukaliptusa i različite šare su poput otiska prsta, ne postoje dva jednaka. Iako su lijep ukras, eukaliptuse se ne preporučuje saditi u blizini kuća jer korijenje koje se plitko širi tlom lako može naštetiti cijevima oko kojih se zna omotati.

Lišće im je otrovno, a drveće lako gori zbog eteričnih ulja koja otpuštaju. Jedna od zanimljivih karakteristika eukaliptusa jest i ta što odbacuje stare grane i koru, pa je opasno zadržavati se pod njegovom krošnjom. Zbog brojnih smrtnih slučajeva šumskih radnika u Australiji postoji izreka da šume eukaliptusa “stvaraju udovice”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh