Svaštara

Punih godinu dana jeo je samo krompir – rezultati su šokirali

I nakon godinu dana takve prehrane, Australac tvrdi kako krompir i dalje obožava, a tim je režimom skinuo nevjerojatnih 50 kilograma i danas ga predlaže svima kojim imaju problem debljine

Andrew Flinders Taylor - Facebook

Kad je Australac Andrew Flinders Taylor rekao kako će prijeći na prehranu koja uključuje samo krumpir i toga se držati punih godinu dana, mnogi su pomislili kako je potpuno lud, uključujući i članove njegove obitelji.

No otac dvoje djece iz Melbournea može posvjedočiti kako je njegova metoda uspjela – izgubio je nevjerojatnih 50 kilograma.

Većina liječnika, nutricionista i prehrambenih stručnjaka ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana prehrane – prehrana bi se trebala temeljiti na uravnoteženim omjerima proteina, ugljikohidrata, povrća, voća, mliječnih proizvoda i masnoće.

Kako je onda krompir-dijeta uspjela?

Važno je naglasiti kako se Taylor prihvatio tog izazova tek nakon što je izučio neka znanstvena stajališta i nakon što je finalizirao svoj plan uz pomoć liječnika.

– Dobivam preko 600 posto svojih dnevnih potreba za željezom i preko 400 posto preporučenih doza vitamina C, zajedno s hrpom vlakana, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati – kaže Taylor.

Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio dostatan unos kalcija, jer iako ga nešto ima u krumpirima, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, radio je pire krumpir sa sojinom mlijekom dodatno obogaćenim tim mineralom, piše Men’s Health.

Stručnjaci su za njegov plan prehrane rekli kako nije “posve opasan”, iako nije najzdravija prehrana na svijetu.

Nutricionist Rhiannon Lambert naziva krumpire “nutrijentnim gralom”, objašnjavajući kako su puni vlakana, zasitni i imaju malu gustoću energije.

– Što se tiče cijene i krvnog tlaka, ništa ne može zamijeniti dobar stari krumpir – kaže profesorica kliničkog nutricionizma sa Sveučilišta Boston, Joan Salge Blake.

Još voli krumpire

Krumpiri sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, popravak stanica i borbu s bolestima, no jedenje samo bijelih krumpira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Taylor jeo i batate, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C.

U prvih mjesec dana prehrane nije vježbao, no kasnije je usvojio režim bicikliranja sat i pol na dan.

Unatoč činjenici da je morao nositi svoje krumpire kad je išao u goste te unaprijed zvati restorane sa svojih prohtjevima kad bi izlazio na večeru, Taylor kaže kako je i dalje ljubitelj krumpira.

– Moje se zdravlje samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, no sada je on nizak, pao mi je i krvni tlak, kao i razine šećera. Svaki put kad idem vaditi krv, nalazi su sve bolji – kaže zadovoljni Taylor.

Danas još svoju prehranu bazira na krumpirima, no u jelovnik ubacuje i druge povrće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh