Svaštara

Sestre nas čine sretnijim i optimističnijim osobama

Da su nas tokom odrastanja pitali šta mislimo o svom bratu ili sestri, vjerovatno bismo rekli da su nam dosadni i da bismo voljeli da nas već jednom ostave na miru.

Sestre - Net.hr

Ipak, i tada smo bili svjesni da postoji specijalna veza između nas i da smo uvijek mogli da se oslonimo na njih više nego na bilo koje druge ljude koje smo upoznali u životu.

Mada našu braću i sestre volimo jednako, novo istraživanje je otkrilo da su oni koji su odrasli sa sestrom sretniji nego oni koji nisu imali tu privilegiju.

Istraživači sa De Montfort Univerziteta u Leicesteru i Ulster Univerziteta u Sjevernoj Irskoj, bavili su se ovom temom u svojoj novoj studiji. Oni su okupili 570 dobrovoljaca uzrasta od 17 do 25 godina i postavili im psihološka pitanja u vezi sa najrazličitijim temama, uključujući i mentalno zdravlje, piše “City magazine“.

Rezultati studije su pokazali da su oni koji su odrastali sa sestrom bili više ohrabreni da pričaju o svojim osjećanjima, što im je dalo pozitivan pogled na život.

U intervjuu za Daily Mirror, Kesidi je izjavio: „Sestre više ohrabruju otvorenu komunikaciju, što je veoma bitno za porodičnu koheziju. Braća, s druge strane imaju suprotan efekat. Čini se da je njima prirodno da ne pričaju o onome što ih muči. To nije povoljno za njihovo psihološko zdravlje, pa je za njih i za cijelu porodicu dobro ako imaju sestru.“ Kesidi je još rekao da to posebno važi za djecu razvedenih roditelja.

Slično istraživanje je napravljeno još 2010. na Brigam Jang univerzitetu u Juti. U njemu je učestvovalo 395 porodica u kojima je bilo više od jednog djeteta. Ova studija je otkrila da su oni koji imaju sestru ljubaznije i osjećajnije osobe. Rezultati istog istraživanja su pokazali, međutim, i da ima koristi od odrastanja uz braću. Oni koji su imali brata ili sestru tokom odrastanja su u prosjeku manje antisocijalni i skloni delikventnom ponašanju, navodi Mirror.co.uk.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh