Svaštara

Najgušće naseljeni otok na svijetu na kojem “nema mjesta” za doktora ni groblje

Ovdje nema mnogo sadržaja – na otoku se nalazi tek par trgovina i jedna škola, a većina živi vrlo skromno te preživljava zahvaljujući ribolovu te turizmu.

Santa Cruz del Isolte - Punkufer.dnevnik.h

Mnogi tvrde da je Santa Cruz del Isolte najgušće naseljeni otok na svijetu. Riječ je o umjetnom otoku sastavljenom od koralja, kamenja i naplavina u arhipelagu San Bernando u Kolumbiji koji se prostire na svega jedan hektar, odnosno oko 12.140 četvornih metara.

Prema popisu stanovništva iz 2016. u stotinjak trošnih kuća na otoku živi 485 osoba, od čega više od polovice čine maloljetnici. Lokalci tvrde da je prava istina drugačija i da Santa Cruz nastanjuje više od hiljadu ljudi.

Ovdje nema mnogo sadržaja – na otoku se nalazi tek par trgovina i jedna škola, a većina živi vrlo skromno te preživljava zahvaljujući ribolovu te turizmu. U zajedničku blagajnu ide sav novac od turista koji posjećuju Santa Cruz del Isolte kako bi vidjeli život na najgušće naseljenom otoku.

Iako otočani nemaju mnogo ovozemaljskih dobara, niko u krevet ne ide gladan. Zajednica brine za sve članove. Ako se neko razboli i mora do susjednog otoka na pregled kod doktora, svi će dati pokoji novčić da se to i ostvari.

Zbog manjka prostora i sadržaja stanovnici često putuju na susjedne otoke u arhipelagu poput Tintipana ili Mucure kako bi izašli u provod, rekreirali se, pronašli posao – dobar dio radi u The Mucure Island hotelu – ili čak pokopali mrtve. Santa Cruz, naime, nema groblja.

Tu ne manjka tek električne energije. Otkako im je japanska vlada poklonila solarne ploče, otok proizvodi dovoljno struje za sve stanovnike.

Kako izgleda život u najgušće naseljenom otoku na svijetu, pogledajte u YouTube videu World Nomada.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh