Svaštara

Evo šta treba da uradite čim legnete u KREVET: AKO PRIMJENITE OVU TEHNIKU, RIJEŠITI ĆETE SE NESANICE I SPAVAĆETE KAO BEBA

Nekoliko trikova i tehnika koje se preporučuju za pobjedu nesanice.

Nesanica - Pixabay

Stanje u kojem gubimo pripravnost jeste san, pa se tako u prahistorijskom dobu vjerovalo da je trenutak kada utonemo u san znak da nema opasnosti na vidiku i da možemo potpuno da se opustimo.

Postoji nekoliko trikova i tehnika koje se preporučuju za pobjedu nesanice. Dobro poznato je brojanje zvezda ili ovčica, slušanje audio bajki ili opuštajuće muzika.

Ali postoji jedan provjeren način koji je otkrio kognitivni naučnik Luk Beaudoin sa kanadskog Univerziteta Simon Fraser.

Njegova tehnika zasniva se na fokusiranju na abecedu ili azbuku. To nije klasično nabrajanje slova, već za svako slovo zamislite neki pojam koji vas smiruje i dozvolite da vam te slike prolaze u mislima, prenosi espreso.

Na primer, za slovo M zamislite mirno more, za slovo Z zamislite nebo prepuno zvijezda, neka vas slovo S podseća na zalazak Sunca… I tako nastavite sve dok ne zaspite.

Iskustva pokazuju da ova tehnika pomaže da lako i brzo utonete u san. Takođe vas zabavlja i opušta, pa samim tim može privući i lijepe snove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh