Svaštara

10 destinacija koje treba posjetiti u 2020. godini

Šta kažu profesionlaci – gdje bi trebalo da putujete ove godine?

Andamanska ostrva - Nationalgeographic.rs

National Geographic Travel ispitao je nekoliko stručnjaka iz industrije i dobio dobio odgovore. Ovo su njihovi savjeti – od potpuno iznenađujućih do klasičnih.

ANDAMANSKA OSTRVA

“Andamanska ostrva žive novi život”, kaže predsjednica Greaves Turs-a, Kerol Kambata. U Bengalskom zalivu između Indije i Mjanmara, ostrvo je ostvarenje snova za ljubitelje ronjenja. Zbog ranijih lokalnih propisa brodovi koji prevoze ronioce nisu smjeli da idu dalje od dva kilometra od obale. Međutim sada postoji čamac koji smije da vozi ronioce i na najudaljenija mjesta za zaron.

Ostrvo je bogato plažama sa bijelim peskom koje su okružene palmama i koralnim grebenima. Ronioci mogu “sresti” velike ribe poput morskih pasa i marlina, kao i morske kornjače i morske krokodile. Jedan od turističkih vrhunaca je izlet u kamp slonova, gdje se prilikom ronjenja na dah ili s bocom mogu posmatrati slonovi koji plivaju.

Savjet je da obiđete Čenaj, u Bengalskom zalivu, zatim ljetovalište na ostrvu Svaraj. Možete obići i Port Bler, glavni grad, kao i Celularni zatvor u kom su Britanci držali političke zatvorenike tokom podjele Indije.

EGIPAT

“2020. godine vodimo putnike u Egipat, što je veoma uzbudljivo”, kaže National Geographic Expeditions direktor. “U Egiptu ponovo počinje da se razvija turizam – to je zemlja sa divnim domaćinima koji jedva čekaju da ugoste turiste”.

Ono što svakako preporučujemo da uradite je da plovite Nilom i upoznate drevna nalazišta oko ove čudesne rijeke.

ERITREJA

“Eritreja posljednje tri decenije ima veoma malo turista, što je iznenađujuće jer ima veoma bogato modernističko arhitektonsko nasljeđe i zaista predstavlja nešto posebno u Dahlak arhipelagu”, kaže Vil Džouns, osnivač agencije koja putovanja organizuje tako da se obilaze zemlje koje imaju izuzetno arhitektonsko nasljeđe i dizajn.

Džouns predlaže da u Eritreju odete na dvije sedmice i da boravite u nekom od kampova na ostrvima Dahlak arhipelaga, a potom nekoliko noći i sa Rašaida trgovinskom zajednicom Crvenog mora, sjeverno od lučkog grada Masave. Putovanje možete i započeti i završiti u Asmari, glavnom gradu Eritreje u tom gradu napraviti malo putovanje kroz istoriju Art Deco arhitekture. Put u istočnu Afriku možete zaokružiti i obilaskom Etijopije koja je udaljena samo dva sata mirnog leta od Eritreje.

GRENLAND

Grenland ima senzacionalnu “scenografiju” i uvijek može da obezbjedi novi doživljaj”, kaže Džordž Morgan Grenvil, osnivač Red Savannah, agencije koja organizuje ture do najvećeg ostrva na svijetu.

“Gdje još možete da berete divlje bobice i pečurke, da hvatate losos golim rukama i plovite kajakom među džinovskim santama leda po sjajem noćnog sunca?”

GVAJANA

“Gvajana polako postaje sve atraktivnija za turizam”, kaže Filip Brovin osnivač Brovin+Hudson agencije. Brovin ističe da je država jednako atraktivna kao i durge države Južne Amerike, samo ima mnogo manje gužve jer još uvijek nije toliko popularno odredište.

Ako se odlučite na put u ovu zemlju, savjetuje se obavezna posjeta selima sa domorodačkim stanovništvom. Gvajana veliki procenat finansija ulaže u lokalne projekte očuvanja tradicije i kulture i sarađuje sa organizacijama koje ova mjesta razvijaju na odgovoran način kako ih ne bi ugrozili turizmom koji je u razvoju.

INDIJA

“Grad Rišikeš je hiljadama godina bio jedan od esencijalnih gradova hinduističke Indije”, kaže Kambata iz Greaves Turs-a.

Prije nego što stignete do Rišikeša, savjet je da obiđete Nju Delhi, Agru i Džajpur. U Rišikešu nikako ne porpustite večernje molitve i jogu. Obavezno isprobajte splavarenje Gangom i posjetite ašram kako bi se što bolje upoznali sa hinduističkom religijom.

INDONEZIJA

“Indonežanski Raja Ampart je jedna od top destinacija za ronioce, posebno sada kada ima nekoliko privatnoh brodova koji omogućavaju turistima da posjete brojna manja ostrva”, kaže Dženi Mikelnson predsjednica Travel Beyond agencije.

Njena preporuka je sedmodnevno krstarenje tokom kog turisti imaju dovoljno vremena i za obilaske znamenitosti, ali i ronjenje, gnjurenje, surfovanje i vožnju kajakom. Tu su naravno i obilasci drugih zemalja jugoistočne Azije poput Kambodže, Laosa, Mjanmara, Tajlanda i Vijetnama.

JAPAN

“Japan će biti “veći nego ikad” u ovoj godini Olimpijskih igara”, kaže Ketrin Hild, suosnivačica Remota Lands-a. Iako su naravno Tokijo i Kjoto nezaobilazni, ona kaže da se duša Japana nalazi u njegovim malim gradovima i prirodi.

Svako ko se odluči za posjetu Japanu trebalo bi da obiđe šume na ostrvu Jakušima, aktivni vulkan Aso i nevjerovatan pejzaš doline Ija.

MAROKO

“Iako je Maroko popularan već godinama, neki od njegovih primorskih mjesta ubuduće će privlačiti još turista, a posebno otvaranje novog ljetovališta u blizini Tandžira”, kaže Melisa Bigz Bredli, direktorka Iandagre agencije.

Bredli preporučuje desetodnevno putovanje tokom kog obavezno treba obići gradove Fes i Marakeš, treba otiću i avanturu pustinjom, ali i na planinu Atlas.

MJANMAR

“Mjanmaru se u 2020. godini predviđa turistički preporod, ali posjetioci treba da se pripreme unaprijed i da putuju odgovorno”, kaže osnivač kompanije Wild Frontiers Travel, Džoni Bealbi.

Šta treba učiniti prilikom putovanje? Obavezno podržati kuhinju lokalnog stanovništva koje organizuje i časove kuhanja, pomoći utočištu slonova, posjetiti Centar za zaštitu kornjača i boraviti u malom pansionima i kućama. Dakle, lijepo bi bilo da budete sigurni da će vaš novac otići u prave ruke, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh