Svaštara

Najezda skakavaca hara Afrikom

Uz snažne zemljotrese, vulkanske erupcije, megapožare i epidemiju koronavirusa, 2020. godina donijela je još jedan apokaliptični događaj.

Naime, kako javlja stranica Severe Weather, istok Afrike trenutačno je pogodila najezda skakavaca “biblijskih razmjera”.

Više o milijardu skakavaca prolazi istokom Afrike i već su prošli Etiopiju i Somaliju, gdje ljudi kažu da ovako jezivo nije bilo posljednjih 25 godina. Pustinjski skakavci sad su došli do Kenije, i to još u većem broju, pa sad gledamo najezdu kakva nije zabilježena najmanje 70 godina. Ovi skakavci imaju nezajažljiv apetit – uništavaju usjeve, farme, jedu sve što je zeleno, pa se sad regija, koja ionako oskudijeva u hrani, suočava s problemom u najavi: hrane će biti sve manje…Jedan roj skakavaca, javlja ova stranica, imao je promjer 60 puta 40 KILOMETARA. Tipični roj skakavaca sadrži oko 150 miliona ovih kukaca po kvadratnom kilometru, što znači da masivni roj kao ovaj vjerovatno u sebi ima nekoliko stotina milijardi skakavaca… Brzo se kreću i dnevno pređu oko 150 kilometara.

Farmeri, ali i policija bore se protiv skakavaca dimom i suzavcima, ali efekti su skoro pa nikakvi.

Skakavac u toku dana pojede količnu hrane jednake njegovoj težini, što znači da roj od jednog kvadratnog kilometara dnevno pojede hrane dovoljne da nahrani 35 hiljada ljudi. Sada se ova situacija razvija na obje strane Crvenog mora, a broj skakavaca, koji se trenutno i pare, raste i na obalama Egipta, Sudana, Eritreje, Saudijske Arabije i Jemena.

Postoji bojazan da će se rojevi pojaviti na sjeveroistoku Ugande, jugoistoku Južnog Sudana i na jugozapadu Etiopije. Uganda se nije s ovakvom najezdom borila dulje od 60 godina, a ozbiljni problemi očekuju se u Južnom Sudanu, gdje i dalje vlada velika nestašica hrane zbog rata u ovoj zemlji.

Kako objašnjavaju eksperti na stranici Severe Weather, mnogo toga ima veze s jakim pozitivnim dipolom indijskog okeana (IOD), koji uzrokuje toplo vrijeme i tople vode duž istočne afričke obale, ali i veliku vlažnost, što je savršeno okruženje za parenje skakavaca,piše Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh