Svaštara

Biljka u kući zbog koje više nećete viđati pauke i mušice

Ma koliko čistim držali vaš dom, dvorište ili terasu, pauci će uvijek naći načina da se nastane u vašem neposrednom okruženju. Kako ih se riješiti, a da to ipak bude bezbolno za njih?

Znate li da pauci i drugi sitni insekti uopće ne podnose miris ove biljke?

Nitko ne voli kada se na zidovima, i u uglovima stropa pojavljuje paučina. Naravno, čista i sređena kuća nije tako privlačna za insekte kao neuredna, ali čak i kod čestog čišćenja – pojava insekata je uobičajena stvar.

Znate li da pauci i drugi sitni insekti uopće ne podnose miris mente (metvice, nane)?

Odlična je stoga ideja zasaditi kod kuće ovu korisnu i mirisnu biljku, koja je jeftina i jednostavna za održavanje.

Biljka menta poznata i kao nana, ima jaku aromu, predivnu za nas – groznu za insekte. Ona će vaš dom zaštititi, ne samo od paukova, nego i od različitih buba, insekata i voćnih mušica.

Možete također pomiješati manju količinu eteričnog ulja metvice s vodom (10-ak kapi na pola litre vode) i sipati u raspršivač.

Ovom mješavinom možete poprskati sve mračne kutove vašeg stana, terase, ostave u dvorištu, kao i sva mjesta gdje su pauci i insekti viđeni.

Ugodan miris ovog spreja poslužit će vam i kao prirodni osvježivač zraka koji je potpuno neškodljiv za ljude.

Kako održavati metvicu u cvjetnom loncu?

Najsunčanije mjesto u stanu rezervirajte za svoju metvicu. Ova divna biljka dolazi u mnogo varijacija, a jedna od najpopularnijih je paprena metvica.

Metvicu kupite već kao uzgojenu biljčicu. Kad je donesete kući presadite je u veću posudu – jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi – pa što je posuda veća, to bolje.

Već smo rekli da menta voli sunce, a voli i dosta vode (neke se vrste mente mogu uzgajati samo u vodi). Dovoljno će biti zalijevati je jednom na dan ili dva dana (zalijevajte je ujutro). Važno je da je zemlja uvijek dovoljno vlažna, ali ne i pretjerano natopljena.

Ako primijetite da vam je menta počela venuti – vjerojatno ili ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalijevajte, ali pripazite jer uvenuta menta ne može apsorbirati toliko vode koliko i zdrava biljka, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh