Luda planeta

Osnovna škola zabranila kukanje i žalbe

Osnovna škola br. 143 u Varšavi odlučila je da po svaku cijenu nauči Poljake optimizmu i kao prvi korak, u nadi da će njen primjer slijediti i druge škole, zvanično je zabranila bilo kakve žalbe, negativne primjedbe i kukanje.

škola - Pixabay

“Zabrana da se đaci žale obavezuje od praga škole. Podsjećamo sami sebe da treba da gledamo ono što je dobro, pozitivno, a ne da kukamo”, objasnila je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 bizarnu zabranu učiteljica te škole u Varšavi Aneta Puhala.

Direktorka škole Kristna Jakubovska vjeruje da će na taj način naučiti đake, učitelje i roditelje da se zamisle da li vrijedi samo kukati ili je bolje primijetiti šta je pozitivno, a takav način učenja optimizmu od malih nogu uslijediće nakon raspusta i u jednoj osnovnoj školi i obdaništu u mjestu Tihi na jugu Poljske, prenosi B92.

“Poljaci vijekovima vole da pišu o sebi kako su prljavi, neuredni, ne poštuju pravila. Svi znamo te stvari. To je trajna poljska slika vlastite zajednice. Ali kukamo manje nego prije 30 godina”, kazao je TVN24 sociolog Adam Leščinski.

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svijet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi.

“Postoji zaraza kukanjem koje izaziva stres. U društvu sa više simpatija gledamo na onog ko se žali. A ako neko priča – super, kupio sam kola, idem na ljetovanje, na takve osobe se gleda sa antipatijama i ne volimo ih”, kazao je psihijatar Marek Jurašček.

Eksperiment učenja optimizmu od malih nogu u te dvije poljske škole za sada ima jednu manu – ne predviđa nikakve kazne za onog ko zabranu prekrši, prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh