Svaštara

Ima 29 godina, troje djece i 5 poruka za sve očeve

On je otac troje dece, ima 29 godina i stav kojim je osvojio desetine hiljada žena širom svijeta. I to samo jednim iskrenim tekstom na svom Facebook profilu.

No image - Haber.ba

Evo šta on kaže:

“Ja sam Ted Gonder. Imam 29 godina i troje djece sa svojom suprugom Franciskom koja ih je nosila i rodila kao junak. A evo šta bih rekao dvadesetčetvorogodišnjem sebi o tome kako da budem dobar partner svojoj ženi tokom perioda ulaska u avanturu zvanu roditeljstvo:

1. Žena je ta koja dijete nosi U SVOM STOMAKU cijelih devet mjeseci. Zato ti nosi dijete na svom stomaku kad se rodi, koliko god možeš. Ne samo da će joj to pomoći da se oporavi, nego ćeš ostvariti vezu sa svojim djetetom snažniju nego što možeš da zamisliš.

2. Žena je ta koja doji i – ma koliko to bilo divno i jedinstveno iskustvo za jednu majku – iscrpljujuće je. Zato se ti potrudi da promijeniš svaku pelenu koju možeš. Od pelene broj 1 pa nadalje. Ne brini, brzo ćeš prestati da budeš gadljiv. I sprečićeš neravnotežu i nezadovoljstvo u vezi. I dok se druge žene u vašem okruženju budu žalile kako njihovi muževi izbjegavaju sve obaveze u vezi sa bebom, tvoja žena će se smeškati u sebi.

3. Skudaj joj kafu svakog jutra. Možda je neće popiti, možda će je popiti kad se ohladi jer nije mogla da ustane na vrijeme. Bila je budna dobar dio noći, hraneći bebu, zato joj pomozi da započne dan koliko-toliko odmorna.

4. Reci joj da je lijepa i pomozi joj da to i sama uvidi u onim momentima kad je najnesigurnija u sebe. Podsjeti je na sve ono što je postigla do sada. Podsjeti je da je heroj. Znaš, ona je bukvalno ispomjerala sve svoje unutrašnje organe, dobila 10, 20 kilograma da bi ti podarila dijete koje će ti biti najvažniji dar koji ćeš ikad dobiti. Pomozi joj da prevaziđe nesigurnost i da se fokusira na pozitivne stvari.

I'm now 29 and have 3 kids with my wife Franziska who carried and birthed them all like a pro. Here's what I would tell…

Gepostet von Ted Gonder am Mittwoch, 18. September 2019

5. Prihvati “udarce”. Hormoni divljaju, i prije i nakon porođaja. Ponekad će ti djelovati kao da to nije ona žena koju si oženio, a ponekad će i ona izgovoriti stvari koje ne bi sigurno rekla da se ne osjeća neispavano i izmoreno do krajnjih granica. Sjeti se da je tvoj posao da kroz sve to budeš njen oslonac i kad ti se učini da je njen jezik oštriji nego što umije da bude, imaj na umu da će se “normalno” stanje brzo vratiti i da će ti tada biti zahvalna što si razumio, piše “Zelena učionica“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh