Svaštara

Navijačima iz Gruda i Posušja u Austriji nisu dali unijeti zastavu Hrvata iz BiH

Uoči subotnjeg okršaja hrvatske rukometne reprezentacije u dvorani Stadthalle u Grazu, nekolicini hrvatskih navijača iz Bosne i Hercegovine nije bio dopušten unos njihove nacionalne zastave, trobojnice s pleterom.

Sporna zastava - Jabuka.tv

Među njima je bio i Marko Lucović, student politologije Sveučilišta u Mostaru, koji je na svom Facebook profilu iz Graza napisao:

”Zastava iz nekog razloga nije mogla unutra, ali nema veze, može slika i ispred dvorane”.

Na upit zašto mu nisu dopustili unos zastave, rekao je kako je to odluka organizatora, piše “Jabuka“.

“Tako su mi odgovorili kad sam pitao kako je bilo moguće u četvrtak kada je čitava dvorana bila puna zastava Hrvata iz BiH s pleterom”, rekao je Lucović, koji se već autobusom vraćao nazad.

”Meni nije jasno kome može smetati zastava Hrvata iz BiH s pleterom. Očito je neko prigovorio kome smo smetnja. Hrvati je sigurno nikada neće prestati isticati”, dodao je Lucović.

Naveo je i kako ovakvim potezima pojedinci dovode u pitanje legitimitet i legalnost simbola bh. Hrvata, što je nedopustivo, piše Zoran Krešić.

Matko je imao zastavu na kojoj je pisalo “Rakitno”, a i nekolicini navijača iz Gruda onemogućeno je unošenje trobojnice. Pa ipak, u dvorani su se događale i izuzeci, o čemu svjedoči i golema zastava s natpisom “Duvno” i “Tomislavgrad”.

Dio gledatelja odlučio je, pak, nazive gradova iz BiH ispisati na službenoj zastavi hrvatske države, a oni nisu imali nikakvih problema.

Posebno je to značajno u slučaju Kauboja gdje boje Hrvatske brane čak sedmorica Hrvata iz BiH: Marino Marić, David Mandić, Igor Karačić, Željko Musa, Josip Šarac, Matej Hrstić i Marin Šego.

Za “Večernjak” je Thomas Schöneich, voditelj Odjela za medije Evropske rukometne federacije (EHF), izjavio kako ova organizacija ne promoviše diskriminaciju zabranjujući unošenje zastava Hrvata u BiH.

Objasnio je kako su službeno dopuštene samo zastave država, što se pak ne može reći za zastavu s ljiljanima, koja nije zabranjena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh