Svaštara

Sve o astrološkim kolericima: Rakovi, Lavovi i Djevice – uvijek otvoreni i spremni na izazove

U astrologiji koleričnim temperamentom vladaju Sunce i Mars. Ako ste rođeni u nekom od ljetnjih znakova, Raku, Lavu ili Djevici, imate predispoziciju za kolerični temperament…

Žena - Blogspot

Ako ste rođeni u Raku, Lavu ili Djevici imate predispoziciju za kolerični temperament, a ako je vaš podznak (Mjesec i Sunce) u nekom od vatrenih znakova – Ovnu, Lavu i Strijelcu, mogli biste biti izraženi kolerik.

Vatra je dominantna odrednica koleričnog temperamenta. Vatra je vruća i suha, a njeno godišnje doba je ljeto. Naziv kolerik potiče od starogrčke riječi “hole”, što znači “žuč”.

Smatralo se da je glavni organ u tijelu kolerika žučna kesa, a najsnažniji životni sok žuč. I danas kažemo da se vode žučne rasprave ili da se dogodila žučna reakcija, što ukazuje na žestoku prepirku, svađu, bučnu raspravu. Žučan znači ljut, oštar… To nam već puno govori o ovoj vrlo intenzivnoj, ekstrovertiranoj energiji.

Kolerik je otvoren, spreman na izazove, nagao, promjenjivog raspoloženja. Neumorne je i optimistične naravi, u stalnom je pokretu, juri u susret životu, spreman da preuzme kontrolu, postane predvodnik. Lako se naljuti, može biti vrlo nestrpljiv i nametljiv, ali je uvijek vrlo hrabar. Fizička energija mu je vrlo velika. Kolerici su pravi sportski tipovi, snažnih mišića, aktivnog metabolizma i snažnog probavnog sisitema.

Podložan je upalama i infekcijama. Tijelo na bolest reaguje visokim temperaturama. Širok je spektar bolesti kojima je sklon, od migrena i glavobolja, preko gastritisa i čireva, do artritisa, reume i poremećaja krvnog pritiska.

Od manjih tegoba često je prisutan osjećaj suhoće u ustima, uprkos tome što pije dosta vode, a za vrijeme velikih vrućina kolerik može i kolabirati. Neprestano u pokretu, kolerik se može mentalno iscrpiti, biti uznemiren, tjeskoban, da patiti od nesanice…

Kolerik će ravnotežu sačuvati uz pomoć hrane koja hladi poput mliječnih proizvoda, povrća, posebno zelenog lisnatog povrća. Zahvaljujući snažnom varenju, odlično podnosi meso i mahunarke. Voli stimulativne namirnice poput kafe, čokolade, alkohola, ljutih ukusa koji mogu da pojačaju razdražljivost. Važno je da postigne mentalnu uravnoteženost pa mu se preporučuje puno odmora, čitanja, meditacije, tai chija i joge. Tokom zime saune i SPA programi su mu od velike pomoći, piše “Lovesensa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh