Svaštara

Kako očistiti omiljeni nakit kada promijeni boju i izgubi sjaj

Požutjeli biser uronite na dvije minute u mlako vinsko sirće. Nakon toga ga uronite u mlaku čistu vodu, pa ostavite da se osuši na čistoj krpi ili ručniku

Sjećate li se prelijepog sjaja vašeg omiljenog nakita kada ste ga prvi put stavili na sebe? Ako vam je u međuvremenu potamnio ili se promijenio, vrijeme je da ga očistite.

Uz malo pažnje i prateći sljedeće savjete lako ćete i sami očistiti nakit i vratiti mu stari sjaj.

Srebro

Potamnjeli srebreni nakit očistite limunom ili ga namočite u vodu u kojoj ste otopili sodu bikarbonu. Čvrsto trljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suhom krpom ili komadićem vate. Filigranski srebreni nakit očistite mješavinom alkohola i pudera. Čvrsto četkom utrljajte mješavinu u sva udubljenja nakita, a zatim iščetkajte i izglancajte čistom salvetom.
Ako vam srebreni nakit ima ukrase (drago kamenje), kao sredstvo za čiščenje će odlično poslužiti pepeo od drvenih grančica ili klada. Pospite srebreni dio nakita pepelom, a zatim ga uklonite trljanjem čistom krpicom.

Srebro u dodiru sa kožom zna oksidirati i ostavljati tamni trag. Da bi to izbjegli, nakit isperite vodom u koju ste dodali sasvim malo amonijaka, pa kad se dio nakita, koji se naslanja na kožu sasvim osuši, premažite ga slojem bezbojnog laka za nokte.

Da srebreni nakit ne bi tamnio, držite ga u plastičnoj vrećici.

Zlato

Ako vam je zlatni nakit, koji rijetko nosite, izgubio sjaj operite ga vodom i neutralnim sapunom. Urezane dijelove na nakitu iščetkajte mekom četkicom za zube. Nakon pranja komad osušite mekom, suhom krpom.

Zlatni prsten možete očistiti tako da ga uronite u alkohol i lagano iščetkate.

Biseri

Kako bi biseri bili lijepi i sjajni, što češće ih nosite i ne čuvajte ih u ladici.

Požutjeli biser uronite na dvije minute u mlako vinsko sirće. Nakon toga ga uronite u mlaku čistu vodu, pa ostavite da se osuši na čistoj krpi ili ručniku.

Ako imate uzgojene bisere, ostavite ih nekoliko dana u slanoj vodi kako bi im se vratio sjaj.

Bakar

Bakreni nakit s vremenom gubi sjaj, pa ga probajte očistiti sredstvom za pranje posuđa. Ako na nakitu primijetite mrlje, prvo ih uklonite vaticom natopljenom mješavinom sirćeta i soli. Kako bi nakit dobio još ljepši sjaj, istrljajte ga limunovom koricom.

Žad i jantar

Žad i jantar čiste se benzinom ili alkoholom. Nakon čišćenja dobro ih je premazati sa malo maslinovog ulja i istrljajte jelenjom kožom, kako bi ga ulaštili i ujedno uklonili višak ulja,piše Faktor

Neplemeniti materijali

Možete ga iščetkati starom četkicom za zube namočenom u alkohol i sodu bikarbonu. Nakon toga isperite ga i osušite mekom krpom.
Plastični nakit možete očistiti pastom za zube.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh