Svaštara

Zaboravite na mrlje na tepihu, otklonite ih za 5 minuta uz jednostavne trikove

Kada u kući imate tepih, neizbježna je pojava mrlja. Koliko god se trudili biti pažljivi, vaše dijete, gost ili ljubimac možda neće biti toliko. Kada dođe do prljanja, nemojte pasti u očaj, pokušajte se riješiti mrlja sa stvarima koje već imate u kuhinji. Quick and dirty tips izdvojio je nekoliko stvari koje vam mogu biti prva pomoć u spašavanju vašega omiljenog tepiha.

Pranje tepiha - Zanosna.com

Otklonite mrlje pomoću soli

Ako prolijete neku tekućinu na tepih, preko mrlje pospite sol, i dok trepnete, ona će upiti tekućinu s tepiha. Kada se sol osuši, samo je usišite. Postoje neke tekućine za koje posipanje soli nije pravo rješenje, a to su – crveno vino, Coca-Cola, kava i čaj.

Mrlje od povraćanja

Ako imate djecu, sigurno ste barem jednom čistili tragove povraćanja s tepiha. Soda bikarbona može učiniti ovaj posao manje groznim, ali samo ako je pospete odmah nakon povraćanja. Ona će upiti dio kaosa i smanjit će jačinu neugodnog mirisa.

Mrlja od tinte

Napravite mješavinu od vinskog praška za pecivo i limunovog soka, pospite preko mrlje i ostavite da stoji pet minuta. Očistite suhom krpom.

Mrlje od crvenog vina

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Postoji li lak način za otklanjanje mrlje od crvenog vina s tepiha? Pokušajte namazati mrlju s malo kreme za brijanje, ostavite je da se osuši, zatim je obrišite. Krema za brijanje može vam pomoći i kod masnih mrlja.

Mrlje od kave i čaja

Mrlje od kave su iritantne, ali ih se možete riješiti. Mrlju natopite malom količinom piva i ostavite da odstoji. Pivo bi trebalo potpuno otkloniti mrlju. Ako nakon sušenja ostane neki dio mrlje, natopite krpu pivom i trljajte kako biste je otklonili do kraja. Ovaj trik možete koristiti i na mrljama od čaja. Ako vam se ne sviđa ideja da tepih perete pivom, pokušajte staviti žumanjke na mrlju od kave. Ostavite da odstoji pet minuta pa je isperite toplom vodom.

Masne mrlje

Ako imate djecu, vaš će tepih sigurno imati pokoju masnu mrlju. Najvažnija je stvar da mrlju ne dirate. Stavite veću količinu kukuruznog škroba na masnu mrlju i nježno utrljavajte prstom. Ostavite da odstoji jedan dan. Potrudite se da nitko ne šeta po tom mjestu. Sutra usisivačem, odnosno crijevom od usisivača, bez onog krajnjeg dijela za usisavanje, usišite sav škrob. Mrlja bi trebala nestati. Ako ipak nije potpuno nestala, ponovite proces.

Mrlje koje naprave ljubimci

Vaš ljubimac slučajno se upiškio na tepih. Obrisali ste mrlju, ali se i dalje osjeti miris urina. Pokušajte to mjesto natopiti gaziranom vodom jer ona u sebi sadrži minerale koji neutraliziraju miris. Nakon toga, ostavite da se to mjesto potpuno osuši,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh