Svaštara

U vatrenoj stihiji stradalo oko 8.400 koala, čak 30 posto ukupne populacije

Prema procjenama australijske ministrice za zaštitu okoliša Sussan Ley u požarima koji bukte širom ove zemlje smrtno je stradalo do 8.400 koala.

Koala - Kurir.rs

Ley je izjavila kako je do 30 posto koala na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa uginulo tokom požara koji su zahvatili taj dio zemlje, piše “Guardian”.

Inače, u ogromnim požarima do sada je u cijeloj zemlji izgorjelo oko 5 miliona hektara zemlje, a smrtno je stradalo devet osoba.

Na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa živi veliki broj koala. Prema procjenama ima ih između 15.000 i 28.000. Ley je izjavila kako je oko 30 posto staništa na kojem žive koale izgorjelo, piše “Index“.

“Više ćemo znati kad se požari ugase i kad budemo u mogućnosti napraviti pravu procjenu”, rekla je.

Snimke spašavanja nesretnih koala tokom sezone požara već su obišle svijet. Ali nisu samo koale ugrožene. Osim njih, požari prijete i posebnoj vrsti papiga i tobolčara koji žive na ovom području.

I nisu samo požari ti koji dovode u opasnost ugrožene vrste. Efekti globalnog zatopljavanja te uništenje prirodnog staništa ovih vrsta prijeti im već neko vrijeme.

I prije sezone požara broj koala se smanjio za 42 posto u periodu od 1990. do 2010. godine.

Ipak, Ley je danas izjavila kako vlada čini dovoljno kad je riječ o klimatskim promjenama.

“Moj fokus je na stvarima koje možemo učiniti na terenu, akcijama ovdje u Australiji koje mogu donijeti promjenu”, rekla je Ley.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh