Svaštara

Piloti otkrili skrivene opasnosti tokom leta o kojima putnici nemaju pojma

Kad se ukrcamo u avion, najčešće obraćamo pažnju na putnike, veličinu sjedala, moguće turbulencije. Piloti i zaposleni u aviokompanijama obučeni su za opažanje i najsitnijih detalja koji nisu zanimljivi običnim putnicima.

Većina putnika se boji turbulencija, ali poprilično je velika vjerojatnost da one neće biti uzrok nesreće – kaže vanredna profesorica Univerziteta Metropolitan u Denveru i pilotkinja Tanya Gatlin.

Jedna od najopasnijih pojava jest led. Sigurnosne službe otklanjaju led prije samog polijetanja, a mnogi avioni su obloženi materijalom koji sprječava smrzavanje vode u zraku.

Prilikom slijetanja spuštamo se manjom brzinom jer nam je sužen manevarski prostor – objašnjava Gatlin i dodaje da u tim trenucima motori ne emitiraju toplinu kao pri polijetanju pa je šansa da se stvori led znatno veća.
Mirisi su jedan od najznačajnijih pokazatelja da nešto nije u redu s letjelicom. Oni upozoravaju na mogući kvar motora ili sustava za dovod goriva.

Zvukovi su uvijek dragocjeni, ali je kabina najčešće izolirana od buke pa nam osjetilo mirisa mnogo više govori o onome što se događa ispod krila. Mirisi putuju sasvim slobodno i prepoznatljivi su – objašnjava stručnjak za sigurnost avionskog prometa Tom Farrier.

Iskusni piloti znaju da nagla promjena svjetlosti koja ulazi kroz prozor kabine može biti prvi znak promjene smjera.

Neočekivano pomicanje ugla pod kojim pada sunčeva svjetlost signalizira da nešto nije u redu s optimalnom putanjom – objašnjava Farrier, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh