Svaštara

Djeluje nestvarno: Hrvatski doktor djetetu operisao srce bez da je otvorio prsni koš

Riječki kardiolog za djecu, Neven Čače, dobitnik je nagrade Hrvatske liječničke komore za veliki uspjeh jer je prvi u Hrvatskoj koji je izveo zahvat na srcu kod petero djece, i to bez otvaranja prsnog koša.

Operacija - Kurir.rs

Nagrada mu puno znači, a posebno zato što je o njoj odlučivala struka, piše “RTL“.

“Radi se o zatvaranju rupice, koja se nalazi na zidu koji dijeli lijevu i desnu klijetku i taj zahvat se radi bez klasičnog kardiokirurškog pristupa, bez otvaranja prsnog koša. Kroz arterije i vene u preponskoj regiji guramo žice, katetere da bi stigli do samoga srca i onda preko tih žica i katetera, koji nam služe kao vodilice, guramo i takozvani zatvarač”, objasnio je Čače, pedijatrijski kardiolog u KBC-u Rijeka.

Čače je naglasio da uspjeh ne bi bio moguć da nije imao odličan tim.

“S njim je izuzetno lijepo raditi. Kad su bitne, ozbiljne stvari u pitanju zahtjeva od nas ozbiljnost, ja se nadam da je mi i pokazujemo, a s druge strane iznimna lakoća rada s njim, jer je prvenstveno čovjek, a onda jedan veliki stručnjak”, kazala je za “RTL” Danijela Višnić, glavna sestra Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju KBC-a Rijeka.

”Mi na pedijatriji smo posebni, jer imamo ustvari dvije skupine pacijenata, jer nisu to samo naši pacijenti, to su djeca, ali jednako tako ne smijemo zaboravit njihove roditelje koji su itekako anksiozni kad im se dijete razboli. Prema njima moramo isto tako imat određenu dozu razumijevanja”, rekao je Čače.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh