Svaštara

Štampane kuće kao rješenje za beskućnike

Neprofitna organizacija New Story je još u maju objavila rendere planova za čitavo naselje koje bi se sagradilo samo uz pomoć 3D štampača, a vizija je sada još bliže stvarnosti, budući da je prije nekoliko dana predstavljena prva konstrukcija.

štampane kuće- Youtube- Printscreen

Planirano je da se u Meksiku sagradi 50 ovakvih domova u koje bi mogle da se usele čitave porodice. Kuće imaju nešto preko 45 kvadratnih metara površine, a odštampane su uz pomoć Vulcan II štampača koje je kompanija Icon dizajnirala specijalno za ovaj projekat.

Za štampanje jedne kuće potrebno je samo 24 sata, a svaka ima dvije spavaće sobe i kupatilo. Porodice koje bi trebalo da se usele u ove kuće imaju prihode koji su niži od 80 dolara mjesečno, zbog čega trenutno borave u barakama koje ih ne štite od vremenskih nepogoda i drugih spoljašnjih faktora.

Ovaj projekat bi mogao da inspiriše i kompanije iz drugih dijelova svijeta, budući da se tvrdi da se ne radi o „blesavoj ideji“ kao što su mnogi tvrdili u početku, već o projektu koji bi mogao da donese krov nad glavom onima koji najčešće spavaju pod vedrim nebom, prenosi “Futurism“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh