Svaštara

TJEME VAS BOLI NA DODIR? UPOZORENJE STRUČNJAKA: Evo šta vam se događa! OPASNO JE

Čuli ste za izraz “boli me kosa”? Ovo nije samo puka igra riječi. Postoji razlog zašto kosa boli. Možda logika nalaže da kosa ne može boljeti, ali ovo se i te kako može dogoditi.

Sve počinje od tjemena, a zatim se širi kosom. Za bol ste 50 posto krivi sami, a ostalih 50 posto vaše tijelo. Naime, prirodno masno tjeme ili neredovno pranje može dovesti do nakupljanja masnoća na tjemenu,prenosi Novi.

To uzrokuje upale i svrab, pa čak i bol. Još ako se počešete, podstičete ispuštanje hemikalije zbog koje će se upaliti cijelo tjeme. Drugim riječima, više krvi naći će se u tom dijelu glave pa dolazi do pulsirajućeg bola.

Ali, do bola može doći i nakon pranja, a za to treba okriviti proizvode za kosu koje koristimo jer se ulja i prljavština skupljaju i zahvaljujući hemikalijama iz tih proizvoda.

Kako biste spriječili ovaj bol, kosu perite redovno i koristite što manje proizvoda za kosu koji je “guše”. Također, kad god možete, izbjegavajte zategnute frizure i koristite šampone koji razgrađuju masnoće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh