Svaštara

U otpadu pronađeno blago vrijedno 720 miliona dolara

Direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora Mile Bugarin izjavio je da se na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka nalazi rudarski otpad iz kojeg bi, uz primjenu najpovoljnije tehnologije, moglo biti izvučeno oko 90.000 tona bakra i gotovo četiri tone zlata, vrijednih više od 720 miliona dolara.

blago pronađeno u otpadu- Večernje novosti

Bugarin je naveo da je zajedničko istraživanje Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i japanskog Univerziteta Akita, kojim se i došlo do ovakvih saznanja, trajalo pet godina na prostoru koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje.

“Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, zarobljeno više od 720 miliona dolara”, rekao je Bugarin za “Večernjenovosti”.

On je istakao da bi naredna faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinijela i vađenju bakra, zlata i izvjesne količine srebra iz rudarskog otpada sa tog područja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh