Svaštara

Nova istraživanja pokazuju: Muškarci su pod velikim stresom kada žene zarađuju više od njih

Studija je utvrdila i da u brakovima u kojima žene zarađuju preko 40 posto ukupnih prihoda čak raste stopa prevara i razvoda.

Odnos muškarca i žene - Moj.ba

Nova je studija sa Bath Sveučilišta otkrila kako muškarci kojima žene zarade više od 40 posto prihoda kućanstva zbog toga osjećaju stres, a taj stres doseže vrhunac kad ekonomski ovise o partnericama Uloga žena na radnom mjestu u posljednjih se 60 godina drastično promijenila, no taj je napredak još nedovoljan.

Žene tako i dalje za iste poslove zarađuju 20 do 30 posto manje nego muškarci, a više je od polovice svjetskih političara priznalo kako im ideja da strankom ili državom upravlja žena, legalno i legitimno izabrana, ‘ipak nije najdraža’ i dokazuju koliko su snažno u društvu ukorijenjene konzervativne ideje.

Nova studija sa Sveučilišta Bath otkrila je kako muškarci kojima žene zarade više od 40 posto prihoda kućanstva zbog toga osjećaju stres, a on je posebno izražen ako oni financijski ovise o svojim partnericama.

– Ova otkrića sugeriraju da je u zapadnim društvima još uvijek uvriježeno tradicionalno mišljenje kako muškarci trebaju biti ti koji zarađuju više od svojih supruga, no takvo je razmišljanje očito opasno za njihovo zdravlje. Ova je studija pokazala koliko su jako izražene rodne uloge – rekla je ekonomistica u sveučilišnoj školi menadžmenta dr. Joanna Syrda.

U njoj se inače proučavalo odgovore od šest tisuća heterose*sualnih parova tijekom 15 godina, a nakon nje je jasno da konstrukti rodnih očekivanja i dalje imaju ogroman utjecaj na mušku psihu – što može imati samo negativan utjecaj na žene. Studija je utvrdila i da u brakovima u kojima žene zarađuju preko 40 posto ukupnih prihoda čak raste stopa prevara i razvoda.

– Rezultati ukazuju na postojanost normi rodnog identiteta i na njihov utjecaj na probleme mentalnog zdravlja muškaraca, a stres zbog navedenog konačno može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema i fizičke bolest, te mentalnih, emocionalnih i socijalnih problema – rekla je dr.Sydra.

Zanimljivo je, kaže dr. Sydra, da je istraživanje sveučilišta Bath otkrilo kako kod parova kod kojih je supruga prije braka imala veće prihode nije bilo povećane razine stresa. To snažno implicira da je nekim muškarcima ugodna ideja da u vezi imaju partnera za “hranitelja”. Međutim, muškarcima koje partneri na kraju ekonomski nadmašuju smatraju ranjivima na norme društva koje nameće stavove o odnosima u brakovima,piše Infpult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh