Svaštara

Oro-genitalne infekcije: Znate li da od 106 tipova HPV-a, njih 40 je pronađeno u sluznici usta

Virus i bakterije koji izazivaju spolno prenosive bolesti mogu i u ustima izazvati nevolje ako se često mijenja partner, prakticira oralni se*s bez zaštite i ne vodi računa o higijeni usta.

Vodjenje ljubavi - Blic.rs

To su u prvom redu herpes simpleks 1 i 2 (HSV), Epstein-Barr virus (EBV), citomegalovirus (CMV), humani papiloma virus (HPV), virus humane imunodeficijencije (HIV). HSV najčešće napada sluznicu nepca i zubnog mesa gdje se stvaraju mjehurići koji pucaju i ozlijeđuju sluznicu.

Od 106 tipova HPV-a, njih 40 je pronađeno i u sluznici usta, gdje su izazvali dobroćudne ili zloćudne promjene, najčešće oralne bradavice. S obzirom da na sluznici usta uzrokuju jednake promjene kao na sluznici vrata maternice, zloćudni tipovi HPV-a veliki su rizik za nastanak raka usta, te karcinoma glave i vrata. Petnaest visokorizičnih tipove ovog virusa su tipovi 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 i 82.

Ustanovljeno je i da je rizik od prenošenja HIV-a sa spolnih organa na usta daleko veći nego što se mislilo. Posebno su ugrožene osobe koje upražnjavaju oralni se*s bez zaštite, slabo održavaju higijenu usne šupljine, imaju ozlijeđenu i oštećenu usnu sluznicu, bolesti usta i žlijezda slinovnica, te smanjene obrambene sposobnosti. Bakterijska infekcija usta, odnosno ulcerozni nekrotični gingivitis, kojeg karakterizira otečeno, crveno i bolno zubno meso koje krvari, može biti prvi vidljivi simptom ADIS-a. Sumnju može izazvati i gljivična infekcija te stalno ponavljanje herpesa usta.

Otpornost na antibiotike dovela je i do povratka opakog sifilisa koji se na sluznici usta, jednako kao na sluznici spolnog organa, javlja u tri stadija. Izaziva promjene od mjehurića i bezbolnih ranica, preko osipa do čvorova. Isti je slučaj s gonorejom, koju karakteriziraju gnojne nakupine, i klamidijom, bolešću koja izaziva bolnu upalu sluznice usne šupljine, piše Aura.

Stoga svaku upalu, ozljedu, oštećenje i gnojnu nakupinu potrebno je u dogvoru s liječnikom hitno izliječiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh