Svaštara

Djevojku obuzeo đavo, progovarao iz nje: “Tamo će me zaklati”

Kada posjetite Ostrog, čućete ljude koji govore “Idemo kod sveca”. Računa se, kao da je sveti Vasilije živ, u stvari, vjeruje se da njegov duh obitava u manastiru, a da božje čudo pokreće i njegovo tijelo.

Uplakana žena - Ilustracija

Jedno svjedočenje o tome ispričao je vjernicima 11. novembra penzionisani vladika Atanasije, govoreći o djevojci koju je obuzeo bijes, a sveštenstvo je spas zatražilo od Svetog Vasilija.

Za nesrećnicu su bližnji pomoć najprije potražili u hercegovačkom manastiru Žitomislić.

“Pričali su mi oci, ovdje, Ostroški, da su doveli jednu djevojku opsjednutu bijesom iz našeg sela Žitomislića. Čitali su oci u manastiru Žitomisliću molitve, pa me zove iguman Danilo šta da radimo? Vodite ga, rekoh, svecu”, započinje penzionisani vladika Atanasije pred vjernicima, i to prije samo četiri dana, piše “ATV“.

Snimak njegove ispovijesti o djevojci je okačen na YouTube.

Odupirala se, nastavlja on, a đavo progovara iz nje: “Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!”

“Ali su došli. Doveli su je ovdje, ona se naslonila na kovčeg i plakala, plakala dugo i onda su je sveli dolje da se odmori. Kada su sišli, biješe naroda ispod stepenica, jedna žena poviče: “Ko je kadio? Sve miriše na tamjan!” Očigledno je da je sveti Vasilije”, prenosi ovo svjedočenje vladika.

Djevojka je, prema priči Atanasija, počela da povraća.

“Što kaže narod, da crijeva povrati. Kad se smirila vrate je, prenoći ovdje i vrati se potpuno zdrava u Žitomislić i udala se nakon nekog vremena. Eto, tako Bog djeluje kroz svoje čudotvorce, to je prisustvo božje. Vjera jeste prisustvo božje u nama i ne može zlo đavolje u svijetu nadvladati Boga, ne može ni u nama nadvladati, jer je Bog jači od njega”, govorio je.

Kako kaže nije prvi put da su ga pobožni ljudi viđali “da siđe sam da kadi”.

“Zato su njegove cipele hodane, vidi se da su đonovi išli i viđen je nekad da siđe on da kadi dolje. Znači živ je, živoprisutan”, priča Atanasije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh