Svaštara

Kako da uklonite neprijatni miris cigareta iz vašeg doma

“Miris” cigareta je, nakon što se uvuče u zavjese, odjeću, zidove, tepihe i namještaj, veoma teško ukloniti iz kuće. Donosimo nekoliko prirodnih načina kako da ga se riješite.

Cigareta - B92.net

Za početak, koji god dio da čistite, nakon što završite, uradite sljedeće:

Otvorite širom prozore.

Nabavite prečišćivač vazduha te ga držite upaljenim nekoliko dana.

Bocu sa raspršivačem napunite esencijalnim uljem (limun ili lavanda) te našpricajte namještaj, unutrašnjost ormara i tepihe.

Dalje, pojedini dijelovi vašeg doma važe za najveće sakupljače neprijatnog mirisa cigareta. Saznajte kako da na najefikasniji način očistite svaki od njih.

Tepih

Veću količinu sode bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta pa usisajte. Soda će ukloniti neprijatni miris i iz najdubljih dijelova tepiha.

Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, vjerovatno ćete ovo morati ponoviti nekoliko puta.

Zidovi

Osim dugotrajnog mirisa, dim će ostaviti i žućkastu nijansu na zidovima. Da biste se riješili i jednog i drugog, nakvasite krpu univerzalnim sredstvom za čišćenje i pređite preko svih zidova. Naravno, prije toga uradite test na manjem dijelu zida kako biste bili sigurni da čišćenjem nećete oštetiti boju na zidovima.

Zatim, pomiješajte jednake dijelove alkoholnog sirćeta i vode, nanesite na krpu pa još jednom pređite preko svih zidova. Ako i dalje osjetitite miris cigareta, razmislite o ponovnom krečenju.

Tapacirani namještaj

Primijetićete da se sa tapaciranog namještaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom bikarbonom, sačekati 24 sata te detaljno usisati.

Međutim, najbolji savjet bi bio da potražite pomoć profesionalnih čistača koji će posao uraditi na najbolji mogući način, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh