Svaštara

Usvojila odraslog pacijenta s autizmom kako bi mogao dobiti novo srce

Saosjećajna medicinska sestra spasila je život čovjeku kojeg je upoznala samo dva dana prije te pokazala što znači pomoći bližnjem u nevolji. Medijima je rekla da nije razmišljala šta učiniti.

No image - Haber.ba

Lori Wood (57) medicinska je sestra i radi u Jedinici za intenzivnu njegu u bolnici Piedmont Newnan u Georgiji (SAD), piše “Goodnewsnetwork”.

Jonathana Pinkarda (27) upoznala je decembru 2018. godine kada je došao kao pacijent na njezin odjel.

Očajnički je trebao transplantaciju srca, no baka mu je preminula prije nekoliko godina, a majka je bila na rehabilitaciji. Nije imao zakonskog staratelja koji bi zatražio da ga stave na listu za transplantaciju.

Budući da na hiljade pacijenata tokom godine čekaju transplantaciju, liječnici i sistem žele se osigurati kako će primatelji organa imati stabilan sistem podrške nakon operacije te kako će imati ko brinuti o takvim pacijentima.

Pinkarda su mjesecima u kritičnom stanju dovozili u bolnicu te ga otpuštali nakon što se stabilizovao, ali nije bilo šanse da će u skorije vrijeme dobiti novo srce.

Usto, kako nije po izlasku iz bolnice imao kamo, često je spavao u prihvatilištu za beskućnike. Situacija se promijenila kad je upoznao medicinsku sestru Lori Wood.

Oboje vole fudbal, pa su se povezali razgovarajući o sportu. Lori je uskoro otkrila s kojim se životnim okolnostima bori njezin pacijent i tada je bila sigurna da mu mora nekako pomoći.

Samo dva dana nakon što su se upoznali, ponudila se da će ga posvojiti i na taj mu način postati zakonska starateljica kako bi mogao dospjeti na listu za transplantaciju.

On je oduševljeno prihvatio njenu ponudu. Pinkard je u augustu konačno dobio novo srce, piše “24sata“.

Operacija je bila uspješna, a Woodovu je počeo od milja nazivati majkom.

Ona je ta koja je nakon operacije preuzela brigu o lijekovima koje mora piti, a čak ga je počela učiti i neke osnovne vještine kako bi jednog dana mogao samostalno živjeti.

Kad su iz Piedmont Healthcarea pitali Woodovu zašto je odlučila posvojiti Pinkarta, odgovor je bio jednostavan.

“Kad ste medicinska sestra, želite pomoći ljudima i popraviti ih, no to je ponekad vrlo frustrirajuće. U nekom trenutku Bog postavlja u vaš život razne ljude i situacije, a vi imate mogućnost učiniti nešto u vezi toga. Čini mi se da u ovoj situaciji nije bilo mogućnosti izbora. Nisam se premišljala oko toga. On je jednostavno morao doći kući sa mnom”, kazala je. Pokrenula je i kampanju na GoFundMe platformi kako bi skupila novac za njegove medicinske troškove i lijekove.

“Htio bih vam prije svega u ime moje starateljice i mame gđe. Lori, a zatim i u svoje ime zahvaliti na molitvama i potpori koju ste nam pružili, kao i na donacijama koje su do sad bile nalik Božjem čudu. Zahvalni smo vam na svemu”, napisao je ispod njenog apela na “GoFundMe”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh