Svaštara

Kako pravilno da očistite prljav ekran na svom uređaju

Donosimo vam uputstva kako očistiti prljav ekran monitora računara, pametnog telefona, prenosnog ili tablet računala.

ciscenje-ekrana- ilustracija

Kako očistiti ekran na računaru
Za čišćenje tog ekrana bit će će vam dovoljno odgovarajuće sredstvo za čišćenje i čista krpa od mikrovlakana. Što ako vam nisu pri ruci? Pa, možete napraviti vlastiti priručni alat za čišćenje koristeći izopropilni alkohol ili bijeli ocat u kombinaciji s destilovanom vodom i mekom krpom.

Naglasak je na “mekom” jer ne želite oštetiti ekran. Stoga posegnite za starom pamučnom majicom kratkih rukava, maramicom i tome slično.

Ako trebate očistiti ekran laptopa dok ste na putu, dobro rješenje mogle bi biti posebne maramice koje služe u tu svrhu.

Kako očistiti LCD ekran?
Prije no što počnete čistiti svakako isključite vaš uređaj i ištekajte ga iz struje. Nemojte sredstvo za čišćenje špricnuti direktno na ekran, već ga nanesite na krpu i potom se bacite na čišćenje.

Naime, koliko god pažljivi bili, špricnete li tečnost direktno na ekran lako se može naći u unutrašnjosti uređaja. A elektronika ne podnosi dobro kontakt sa tečnostima.

Zavisno koliko je vaš ekran prljav, moguće je kako ćete morati ponoviti postupak nekoliko puta. S krpom u ruci prijeđite po ekranu nekoliko puta malim kružnim pokretima, izbjegavajući bespotrebni pritisak.

Krenite od gornjeg lijevog ugla na desno, i tako red za redom. Naletite li na tvrdokornu prljavštinu, ponovite postupak dok ju ne uklonite.

Po završetku čišćenja ostavite ekran da se osuši prirodno. Nemojte koristiti nikakav aparat za sušenje koji generiše toplotu.

Kako očistiti stari CRT monitor?
Stari monitori s katodnom cijevi danas su rijetkost, ali moguće je kako imate baš jednog od njih. Kako bi ih očistili trebaćete antistatičku krpu i krpu koja ne ostavlja otpatke te tekućinu za čišćenje ekrana (može i za staklo).

Prvo upotrijebite antistatičku krpu i tečnost za čišćenje kako bi uklonili prašinu. Potom našpricajte tom tečnošću krpu koja ne ostavlja otpatke upotrijebite ju kako bi očistili ekran pravolinijskim potezima. Ako se krpa osuši, ponovno ju našpricajte, prenosi “tportal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh