Svaštara

Spasio život ocu: Student opere donirao jetru uprkos opasnosti od gubitka glasa

Student Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu donirao je tri četvrtine svoje jetre kako bi spasio svog 48-godišnjeg oca Alija Dogana, kojem je u maju dijagnostikovan rak

Osamnaestogodišnji student opere Mazlum Dogan iz Istanbula donirao je bolesnom ocu dio jetre, uprkos opasnosti da bi zbog operacije mogao izgubiti glas.

Student Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu donirao je tri četvrtine svoje jetre kako bi spasio svog 48-godišnjeg oca Alija Dogana, kojem je u maju dijagnosticiran rak i kome su ljekari prognozirali još samo mjesec dana života.

Mazlum je insistirao da upravo on bude donor svome ocu, iako se Ali tome protivio.

Nakon pažljive i uspješne transplantacije prošlog augusta, otac se oporavio, a sin je prošao bez oštećenja dijafragme, a samim tim i glasa.

Mladić je rekao da novac i sredstva za život nisu stvari o kojima se treba razmišljati kada je u pitanju zdravlje nekog člana porodice.

– Moj otac je mlad. Još puno toga treba proživjeti i iskusiti – kazao je 18-godišnji student.

Istakao je da tokom operacije nije oštećena dijafragma, veoma bitan organ za operske pjevače.

– Operacija je bila teška. Transplantacija organa bila je naš put spasa. Znali smo da bi mogli izgubiti oca – rekao je Mazlum Dogan i dodao da nakon operacije nije imao problema s gornjim disajnim putevima ili dijafragmom.

Kako bi u javnosti podigao svijest o doniranju organa 18-godišnjak je snimio kratki film o toj temi u saradnji s Univerzitetskom bolnicom Gaziosmanpasa gdje je operacija obavljena.

Ponosan djelom svoga sina, otac Ali je izrazio nadu da će primjer njegove porodice pomoći u podizanju svijesti o doniranju organa,prenosi Faktor

– Sada sam veoma dobro. Sada mogu sanjati i koračati ka budućnosti – kazao je Ali.

Dr Sisasi Sevmis, šef Odjeljenja za transpataciju organa, pozvao je na veće razumijevanje i osjećajnost kada je u pitanju doniranje organa jer, kako je kazao, “nema ništa prijatnije od davanja života”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh