Svaštara

Stvari nikako ne smijete raditi dok napolju sijeva i grmi

Ali znate li o čemu je sve dobro voditi računa kako biste sačuvali bezbjednost doma? Na primjer, jeste li svjesni toga da za vrijeme oluje tokom koje napolju sijeva ne biste smjeli – prati suđe?

Grom - Ilustracija/Blogspot.com

To se ne odnosi samo na puštanje vode dok perete suđe, već i na tuširanje, pa čak i samo na pranje ruku. Naime, ukoliko vaše cijevi nisu dobro uzemljene, a munja udari u njih, struja će proteći kroz cijevi i može vas udariti dok perete ruke, upozorava stručnjak za zaštitu od munja u američkom Nacionalnom centru za praćenje vremena za Accu Weather, a prenosi “Reader’s Digest”.

On kaže kako ne mijenja na stvari ni ako su vaše vodovodne cijevi plastične, jer provodnik struje nisu samo cijevi, nego voda.

Ukratko, držite se dalje od vode ako čujete grmljavinu. Takođe, pobrinite se da isključite i sve aparate iz struje, jer čak i ako nisu uključeni, dok su pod naponom, mogu biti opasni. Dovoljno je da ih samo dodirnete, kaže on.

To se, prije svega, odnosi na toster, mikser i kuhalo za vodu, fiksni telefon, kao i televizor i računar, te mašinu za pranje suđa ili veša. Dok je napolju nevrijeme, klonite se rukovanja tim aparatima, prenosi “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh