Svaštara

Znate šta se dešava sa ženama koje nose hidžab? Rezultati istraživanja su ZAPREPASTILI SVE

Učesnice su bile podvrgnute određenom broju upitnika koji su od njih zahtijevali da ocijene vlastite osjećaje o (ne)zadovoljstvu vlastitim tijelom, koliko mediji na njih vrše pritisak da budu atraktivne i koliko su one religiozne. Bile su također upitane da povežu svoje vlastite figure s nizom ženskih silueta koje su varirale između anoreksičnih i pretilih.

No image - Haber.ba

Rezultati su pokazali da su žene koje su nosile hidžab generalno imale pozitivnije mišljenje o svom tjelesnom izgledu, te su bile su pod manjim utjecajem ideala o ljepoti koje su im nametali mediji,piše Novi.

“Iako su rezultati pokazali samo malu razliku između onih koje nose i onih koje ne nose hidžab, oni ipak dokazuju da hidžab nudi muslimanki zaštitu i osigurava pozitivne osjećaje o vlastitom tjelesnom izgledu. Pokazalo se da su žene koje nose hidžab sposobnije da se distanciraju od zapadnjačkih ideala o mršavosti”, pojasnio je doktor Swami pa nastavio:

“Ovi rezultati mogu imati koristan uticaj na preventivne programe koji za cilj imaju promociju zdravije tjelesne slike među muslimankama na Zapadu. Na primjer, prepoznavajući one aspekte korištenja hidžaba koji su povezani sa prihvatanjem vlastitog tijela, moguće je da se u budućim studijama izoluju faktori koji mogu biti predmet preventivnih programa.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh