Svaštara

Važno je da ih prepoznate: Navike koje bi mogle da ukazuju na nisko samopoštovanje

Ako ne smislite šta da radite sa svojim životom, pojaviće se oni koji će to učiniti za vas.

No image - Haber.ba

​Navika upoređivanja; Navika upoređivanja sebe sa drugima i gledanje na druge kao da su iznad vas – siguran je znak zavidnosti. Negirajući svoju jedinstvenosti, vi izdajete sebe. Ocenjujući sebe kroz druge, rizikujete da nikada ne upoznate istinskog sebe.

​Ignorišući sopstveni izvor snage, vi ste osuđeni na traženje gospodara, vodiča, koji ( budite uvjereni) će se sigurno naći. Ako ne smislite šta da radite sa svojim životom, pojaviće se oni koji će to učiniti za vas, piše portal bebamur.com

Navika takmičenja; Iza žarke želje da se bude bolji od nekoga, krije se doživljavanje sebe lošijim od drugih i pokušaj da se dokaže suprotno. Dok je ugroženi ego – vaša jedina motivacija, živjećete u nadmašivanju. Uvijek će biti onih koji su bolji, i koji imaju više.

Samo cilj života je postojanje, a ne takmičenje. Biti svoj, a ne biti bolji od susjeda. “Samo nesrećan čovjek pokušava da dokaže da je srećan, samo mrtav čovek pokušava da dokaže da je živ, samo kukavica pokušava da dokaže da je hrabar. Samo čovjek koji zna svoju niskost, pokušava da dokaže svoju veličinu.”. – Ošo.

Navika nadanja; Odbijajući da vjerujete u sebe, živite u nadi i očekivanju. Vi se nadate da će vas ponijeti tok, ili da će pojaviti neko ko će vas nositi kroz život. Vi sve vrijeme nešto čekate, a zapravo ne znate šta čekate. Plaši vas život, ali odgovornost vas više plaši.

Živjeći po tuđem scenariju i nečijim navođenjem, lišavate sebe magije života. Čuda se ne dešavaju na utabanim putevima već na nepoznatim stazama. Jednom kada rizikujete i pokrenete svoj preokret, vidjećete da vam nijesu potrebni provodnici.

Navika da se traži odobrenje; Kada ne znate svoju vrijednost, morate da tražite ocjenu sa strane. U potrazi za priznavanjem, ne radite to što želite, već to što vam donosi novčić u kasu zasluga. Ali ego ne poznaje zasićenje.

​I što više priznanja dobijate, tim vam više treba da ojačate sopstveni značaj. Dobija se začarani krug. Iz njega se može izvući, spoznajuči da vaša vrijednost ide iznutra, i ne stiče se od zbira tuđih ocjena.

Navika manipulisanja; Kada ne vjerujete u sopstvenu snagu, koristite tuđu za postizanje svojih ciljeva. Voljno ili nevoljno, vi postajete manipulator. Morate da pribjegavate svim vrstama trikova i vratolomija: vršite pritisak na sažaljenje, apelujete na savjest i igrate na osjećaju krivice,piše Infpult

A kada stari tasteri zaribaju, moraju se naći novi. Razvija se lukavstvo, ali ne i vjera u sebe. Iskorišćavajući i omalovažavajući druge, nećete ojačati samopoštovanje. Umjesto da manipulišete, nađite kako da motivišete sebe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh