Svaštara

Kako se otresti pretjerane empatičnosti?

Uvijek se brinete kako su drugi, što će oni misliti, kako im ugoditi… Možda ste jednostavno pretjerano empatični.

empatija- ilustracija

Empatija je sigurno hvale vrijedna osobina jer osobi daje svijest o drugima, potrebu da se pomaže, suosjećanje.

No pretjerana usmjerenost na potrebe drugih i na štetu onih vlastitih, može čovjeka toliko iscrpiti i ugroziti da treba povući jasne granice. Još ako vam se, kao po prirodi empatičnoj osobi, nakači neki parazit, odnosno vampir, eto nevolja.

Kako se otresti pretjerane empatičnosti?

Pomažite drugima, ali onog trenutka kad osjetite da je vaš unutrašnji osjećaj ugroza, muka, nešto što vas ne ispunjava, stanite i zapitajte se: trebam li ovako nastaviti dalje?

Koliko ste važni sami sebi, a koliko su vam važni drugi?

Najvažnije mišljenje o sebi jest ono koje čovjek ima SAM O SEBI.

Ono je najčešće i najvjerodostojnije – ukoliko njegujete realnu sliku. Jer vi ste prvi i najbolji svjedok što činite, kako funkcionirate, koje rezultate postižete u odnosu na vaše ciljeve. To je nešto što vi jedini znate u cjelini. Stoga je vaše mišljenje (ponavljamo, ako imate stvarnu sliku o sebi, a to znači da ste na neki način zreli i pošteni prema sebi) i najbitnije.

Svi drugi mogu imati mišljenje na koje će bar djelomično utjecati njihove unutrašnje priče.

Kad to shvatite, počet ćete se istinski baviti sobom na zdrav način i stvarati odnose koji su utemeljeni na nezavisnosti i slobodi, te poštivanju kako sebe, tako i drugog.

Dajete li prednost samo drugima, zapostavljate sebe. Ako ne poštujete sebe, neće vas poštovati ni drugi.

Znači, čim primijetite da vam vaša duša (koja će vam uvijek nepogrešivo dati pravi signal istine, samo je osluškujte) šalje informaciju da je vaša briga prema ili oko nekog vama neugodna, naporna, znači da ste previše empatične energije usmjerili prema van, prema drugima.

Tada se odmah SJETITE toga da imate pravo biti ono što jeste, njegovati sebe i svoje potrebe, da to nije nikakva sebičnost, nego se radi o vašem zdravlju i ravnoteži.

Odmah učinite nešto za sebe, nađite onaj izvor veselja koji vas radosti i krenite čineći ono što vas ispunjava.

Mnogi će tada ostati u praznini jer su kontinuirano čineći nešto prije svega za druge, zaboravili ono što bi njih same ispunilo. Ne brinite.

Kad se malo smirite, osamite i okrenete svoj fokus prema unutra, brzo će vam odgovori početi dolaziti sami od sebe.

Ako se zateknete u dvojbi ili još gore krivici da „zanemarujete“ druge i njihove potrebe, preispitajte uvjerenja na tu temu koja ste tijekom vremena izgradili. Budite jasni, pošteni i nadasve iskreni. Vidjet ćete da postoji mnogo toga što možete odmah odbaciti, jer uvjerenja koja su često i nametnuta ne drže vodu ako vas istinski ne usrećuju.

Budite uporni u svojim potrebama i njegujte sve ono što vam donosi radost.

Neka vam ideja vodilja bude IMAM PRAVO NA TO. S tom mišlju odbijat ćete sve dvojbe jer koliko dajete drugima, toliko imate pravo davati i sebi. Ako ne i više.

Ne podliježite pritiscima ili mišljenju okoline jer zapamtite, vaše mišljenje i slika o samima sebi je važnije od bilo čijeg, piše “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh