Svaštara

NAJBOLJI SAVJETI ZA LAKŠE BUĐENJE kada vam se baš, BAŠ ne ustaje!

Jesen je trenutak kada dani postaju kraći, sve češće nam se dešava da je još uvek mrak kada moramo da ustanemo, i veoma nam je teško da se “nateramo” da napustimo topli krevet. Uz ova četiri savjeta, bolje ćete spavati i lakše ćete se buditi

Buđenje - Blogspot.com

Tajna je u “čistom” snu, koji ćete postići uz nekoliko jednostavnih savjeta. To je san koji nije pod uticajem prethodnog dana, rasterećen i okrepljujući, a evo kako da ga postignete, prenosi informer.

Doručkujte
Ljudi koji doručkuju imaju manje problema da utonu u san, bude se sa više energije i manje su šanse da će se uspavati. Usvojite režim po kojem obavezno doručkujete pola sata posle buđenja, preporučljivo bi bilo da jedete proteine, jer će to razbuditi metabolizam i naviknuti ga na energično jutro.

Posvetite sebi 15 minuta
Iako zvuči neobično, ustajanje samo 15 minuta ranije nego inače pravi veliku razliku. Neće vam “nedostajati” tih 15 minuta sna, a iskoristićete ih da sebe pripremite za predstojeći dan i na miru se fokusirate.

– Ne razmišljajte o obavezama, već o nečemu čemu se radujete, što će se dogoditi tokom dana. To može da bude i neka sitnica, važno je da vam dan počne ispunjen radosnim mislima. To vreme posvećeno sebi (ili bilo čemu što volite da radite) će napraviti veliku razliku – savetuje za “Metro” dr Nerina Ramlakan, ekspert za poremećaje sna.

Ostavite telefon
Ne proveravajte mobilni dok se još uvek “razvlačite” po krevetu. To može izazvati nepotreban stres, upozorava ona.

– Ne bi trebalo da vam bude navika da uzmete telefon i pogledate mejl ili društvene mreže čim otvorite oči. Vaš mozak će ‘zapamtiti’ da odmah po buđenju mora da se ubaci u režim rada za posao, što će kod vas stvoriti zaziranje od ustajanja. Jednostavno rečeno, povećaće šanse da uzmete telefon i samo ‘udarite’ alarm, umesto da ustanete – rekla je ona.

Vježbajte
Odnosno, budite fizički aktivni tokom popodneva, to će omogućiti da lakše utonete u san. Makar i šetnja, ako ne možete baš da radite vežbe.

“Metro” dodaje da je potrebno primenjivati “čisto” spavanje najmanje nedelju dana da bi se u potpunosti osetili njegovi efekti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh