Svaštara

Koje evropske zemlje imaju najveći omjer žena naspram muškaraca?

Statistika koju je projekt virtualne zajednice “Streetmap” objavio na stranici Reddit, pokazuje koliki je omjer žena naspram stotinu muškaraca u evropskim zemljama.

Žene - Bakinisavjeti.com

Statistikom nisu obuhvaćene zemlje istočno od Grčke i južno od Rusije, kao ni Malta.

U većini zemalja Evrope prosječan broj žena veći je od prosječnog broja muškaraca. Te su brojke najveće u zemljama Istočne Evrope, a najniže u Skandinaviji i na Islandu. Tako je, naprimjer, u Rusiji omjer žena naspram stotinu muškaraca 115,8, u Litvaniji 116,5, a na vrhu ove liste je Latvija, sa 117,4 žena naspram 100 muškaraca.

Najniži prosjek ima Island, gdje na 100 muškaraca žive 96,2 žene. Norveška je predzadnja na ovoj listi sa 98,5 žena na stotinu muškaraca. Nizak prosjek imaju i Albanija i Sjeverna Makedonija, 99,5, odnosno 99,7 naprema stotinu.

U Bosni i Hercegovini ima više žena nego muškaraca, a taj omjer iznosi 104 naprema 100. Hrvatska ima 107,2, a Srbija 105,3. Hrvatska je vodeća zemlja zapadnog Balkana na ovoj listi.

Omjer žena naspram muškaraca u Evropi- Printscreen

Zemlje Zapadne Evrope kreću se oko brojke 102, a najveći prosjek u ovom dijelu Evrope ima Portugal, odnosno 111,4 žene naspram 100 muškaraca, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh