Svaštara

Vrlo jednostavno saznajte da li vas neko laže

Zna biti frustrirajuće kad vam neko laže u lice, a vi to još i znate. No, postoji veoma jednostavan način kako da ga razotkrijete i posramite.

Lažov - Ilustracija/Twitter

Riječ je o tehnici koja se u psihologiji zove Volatile Conundrum.

Doktor Jack Shafer, bivši bihevioralni analitičar FBI-ja, za BrightSide je objasnio da se ta metoda sastoji od postavljanja pitanja na koja već znate odgovor.

U pitanju koje postavljate bi trebala biti lažna informacija tako da ako se osoba složi s vama ili na nju ne reagira, možete znati da vam laže.

Bitno je ne pretjerivati u tom jer bi osoba koju testirate mogla shvatiti što radite.

Kako to izvesti?

Primjerice, ako vam neko kaže da je bio na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, možete mu postaviti sljedeće pitanje: “Kakva je bila ona ogromna čokoladna torta?”

Ako se osoba pred vama počne hvaliti da je uživala u čokoladnoj torti, možete znati da je pred vama lažljivac jer ste već ranije otkrili da su Harry i Meghan na vjenčanju imali tortu od limuna i bazge, piše “Hina”.

Kada otkrijete laž, najbolje bi bilo da tu osobu na to upozorite kasnije, u privatnom razgovoru.

No, što ako ispadne da osoba ne laže?

Jednostavno se ispričajte, recite da ste se zabunili ili da ste krivo informirani i budite sretni što pred sobom nemate lažljivca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh