Svaštara

Ako imaš psa kao kućnog ljubimca, velike su šanse da ćeš živjeti duže

Dobra vijest za sve koji imaju svog četveronožnog najboljeg prijatelja.

Pas - Blogspot

Ne samo da pas može donijeti puno radosti u tvoj život, već ti ga može i produljiti. Naime, u novom sustavnom pregledu gotovo 70 godina globalnog istraživanja, znanstvenici su otkrili da pas kao kućni ljubimac može smanjiti rizik od smrti za čak 24 posto, piše Žena.

“Naša analiza utvrdila je da pas predstavlja zaštitu od umiranja bilo kojeg uzroka”, rekla je za CNN dr. Caroline Kramer, endokrinologinja i glavna autorica istraživanja. Iako je četveronožni prijatelj dobar za sve, analizom je utvrđeno da oni koji su već pretrpjeli srčani udar ili moždani udar mogu imati jako velike koristi od svojih krznenih prijatelja.

“Za te ljude imati je psa još korisnije”, objasnila je dr. Kramer i dodala: “Imali su 31 posto smanjeni rizik od umiranja od kardiovaskularne bolesti.” Ali to nisu jedine dobre vijesti. Kako je CNN također napomenuo, zasebno istraživanje u kojem je sudjelovalo 336.000 švedskih muškaraca i žena utvrdilo je da su psi posebno zdravi i za one koji žive sami.

“Najzanimljiviji dio ove studije bio je da ljudi koji su živjeli zapravo imali najveće koristi”, rekla je dr. Martha Gulati, glavna urednica CardioSmart.org, za CNN. Zašto su psi tako dobri za zdravlje samaca?

“Znamo da su usamljenost i sjedilački način života glavni faktor rizika za preranu smrt”, rekao je za NBC Tove Fall, profesor molekularne epidemiologije na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj. Osim emocionalne podrške, čini se da psi mogu pružiti i fizičku podršku.

“Psi su izvrsna motivacija njihovih vlasnika za izlazak i šetnju na otvorenom”, dodao je Fall. Ustvari, šetnje s kućnim ljubimcem pomažu vlasnicima pasa da imaju 65 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh