Svaštara

Naučnici otkrili šta se tačno dešava s tijelom nakon smrti

Smrt je kraj svega, barem fizičkog – ali čini se da to baš i nije tako. Čini se da smrt ne donosi kraj kretanju tijela, i nije riječ o zombijima, već o običnim ljudima, tvrde australijski naučnici koji su u svojoj studiji došli do nevjerovatnog otkrića.

No image - Haber.ba

Studija je provedena na “farmi tijela” u Australiji, a cilj joj je bio da utvrdi kako se tijela tačno raspadaju. Ono što su uočili je da trupla nisu posve ukočena i da se mogu pomicati čak i godinu dana nakon zvaničnog proglašenja smrti, piše “IFL Science”.

Ekipa naučnika je proučavala time-lapse raspadajućih tijela, gledajući fotografije trupla uslikane svakih 30 minuta tokom perioda od 17 mjeseci. Očekivali su da će vidjeti neke pomake na slikama u prvim danima nakon smrti, ali svjedočili su pokretima punih godinu i po, a vjeruju da su ti pokreti rezultat “isušivanja ligamenata”.

“Otkrili smo da se ruke značajnije miču, tako da su one na početku bile spuštene niz tijelo, a na kraju su završile uz njega, prema gore”, rekla je autor studije, Alison Vilson.

Objašnjava da svakodnevno učimo nove stvari o smrti, a iako svaka kultura i religija imaju svoje filozofije i jedinstvene ideje o toj temi, počinjemo učiti puno novih naučnih činjenica o njoj.

“Pokreti nakon smrti vezani su uz sam proces raspadanja, tijelo se na taj način mumificira”, kaže Vilson, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh