Svaštara

Ne dozvolite da vam se svekrva miješa u život

Možda ona zna bolje o odgoju djece, ishrani, sređivanju kuće ali vi morate da sami otkrijete šta je najbolje za vašu porodicu.

Svekrva - Blogspot

Ovo nije vrijeme gdje ćete kriviti svekrvu za sve što se dešava u vašem životu. Bitno je da sve kažete otvoreno i sva neriješena pitanja istjerate na čistac.

Psiholog i porodična savjetnica Teri Apter, kaže da je najvažnije da iskreno kažete sve što vas smeta – u odnosu sa njegovom familijom. Ako drugače kuhate određeno jelo, a svekrva smatra da je njen način zdraviji, recite da se ne slažete s tim i da su takvi komentari nepotrebni. Prije nego što joj ljutito kažete mišljenje nemojte smetnuti s uma to da ona možda uopšte nije svjesna svojih postupaka.Neprestana pitanja o tome kada ćete dobiti djecu vas možda jako nerviraju, ali probajte da shvatite da se oni jako vesele ulogama bake i deke. Tu ne možete ništa i nemojte se nervirati, već im recite da znate za njihovu želju.

Dobar odnos svekrve i snaje može da uslovi sto čuda, ali ponajviše razvod bračnog para.

Ponekad majke tretiraju svoju djecu kao da su još uvijek mala, čak i kada su se odselila i imaju svoju porodicu. U tom slučaju vjerovatno vam smeta to što svekrva zove supruga na ručak iako zna da ste upravo ručali.

Problemi najčešće iskrsnu kada je jedna osoba jako nametljiva, a druga osjetljiva. Dakle većini žena smeta kada svekrve previše tetoše svoje sinove. Bez obzira na to što svekrva možda pretjeruje, razmislite zašto vam to toliko smeta i osjećate se ugroženom zbog toga? Taj strah možete izgubiti ako shvatite da se svekrva boji gubitka odnosa i veze sa svojim sinom pa ponekad pretjeruje. Ako se vaši i njegovi roditelji ne slažu, nemojte forsirati zajednička okupljanja i druženja. Svako neka porazgovara sa svojim roditeljima – recite im da razumijete to da nikada neće biti dobri prijatelji, ali i da to nije nikakav problem. Bez obzira što se ne slažu, mogu biti dovoljno civilizovani u situacijama u kojima se moraju vidjeti.

Ako vas svekrva obasipa savjetima, znajte da su neizbježni, samo je pitanje koliko su česti i koliko mogu da vam koriste. Na svaki savjet koji vam kažu možete reagovati rečenicom: “Hvala, dobra ideja.”

Bake i deke često ne poštuju postavljena pravila o vaspitanju djece i tu se najčešće događaju neprijatne situacije. Ako ne poštuju vaša pravila i drugačije tretiraju djecu, svekar i svekrva ili vaši roditelji šalju poruku da znaju bolje, a to potkopava vaš autoritet. Možda će vas poslušati ako im detaljno objasnite zašto postoje pravila i na koji su način najbolja za djecu. U fokus stavite interes i brigu za djecu.

Ovo su neke stvari koje ni u ludilu ne smijete da ispričate svekrvi.

Još jedan čest problem dogovor je kod koga ćete provesti praznike. Dogovorite se sa suprugom i jednostavno započnite sa svojim običajima pa se nijedna strana neće ljutiti ako odlučite da ostanete kod kuće za uskršni doručak. Odlučite li se za okupljanje u svojoj kući, bez griže savjesti postavite svoje uslove,prenosi Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh